22 факти за уникатниот начин на живот во Саудиска Арабија и чудните забрани

Во продавниците нема гардеробери, освен во некои од најпознатите брендови од Западот. Жените купуваат облека од око, ја пробуваат дома, па ако не им прилега ја враќаат.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-01 (1).jpg

Саудиска Арабија е една од најзатворените земји на светот, таму живеат стотици принцови и принцези, летата се пеколно топли, а локалците организираат натпревари за убавина за камили.

Интересни факти за оваа земја:

Во почетокот на 80-тите властите ги затвориле сите кина и граѓаните можеле да ги гледаат холивудските блокбастери само во соседните земји Дубаи и Бахреин.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-22.jpg

Пред неколку години забраната беше тргната, но филмот „Black Panther“ кој беше прикажан пред публиката беше цензуриран, односно беа исечени сите сцени со бакнување.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-03.jpg

Главна атракција во земјата се огромните трговски центри со кафулиња, каде што во нормални услови, летно време може да шетате затоа што на улиците е пеколно топло со просечна температура од 39 – 45 °C.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-11.jpg

Во продавниците нема гардеробери, освен во некои од најпознатите брендови од Западот. Жените купуваат облека од око, ја пробуваат дома, па ако не им прилега ја враќаат.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-07.jpg

Во кафулињата и рестораните има два оддели: за сингл мажи и за семејства. Немажените девојки може да бидат во делот за семејство, но никако не им е дозволено да бидат во делот за мажи.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-08.jpg

Сите обврски се планираат според времето на молење. Се молат 5 пати на ден и животот на земјата сопира во задолжителните термини за молитва и не работат бензинските пумпи, кафулиња и продавници.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-16.jpg

До пред само неколку години беше забрането покажување на голи делови од телото во продавниците и магазините, односно беа пребојувани рацете, рамениците, па дури и лицето на девојките.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-19.jpg

До пред неколку години туристите не беа добредојдени во земјата, дојденци се примаа само во Мека и Медина.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-23.jpg

Уште 7 факти на следната страна...



Би можело да ве интересира:

Му била прва братучетка, не можела да му прости што зел втора жена – Факти за првата сопруга на Сада... За првата сопруга на Садам Хусеин некои велат дека била подеднакво сурова како н...
2 пати ќе загинел со неговиот авион, почина од рак на панкреасот – Факти за Патрик Свејзи 10 години се борел со алкохолизмот, пушел по 60 цигари дневно и двапати за малку...
Жените си ги разменувале со пријателите, јаделе супа од крв: Факти за Чукчите Мажите оделе кај своите пријатели за да си ги разменат жените, децата се сметале...
5 животни лекции кои треба да ги научиме, колку порано – толку подобро Да се ​​живее здрав живот значи да се живее живот полн со социјална интеракција,...
Брат му загинал во Виетнам, татко му бил алкохоличар – (вистински) факти за Чак Норис Таткото на Чак Норис бил алкохоличар кој под дејство на алкохол прегазил и убил ...
10 забавни факти за кои сигурно не сте слушнале (и ќе ве фасцинираат) Во Шкотска постои 421 различен збор за снег, Судан има скоро двојно повеќе пирам...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg