Биле „покосени“ од обична настинка, плаќале со зрна какао - Факти за древните индијански племиња

Инките и Маите се меѓу најпознатите древни индијански племиња. Шпанското освојување на империјата на Инките било помогнато од граѓанската војна и од европските болести. Европската болест за која тие немале лек била денешната настинка - Факти за древните индијански племиња.

bile-pokoseni-od-obichna-nastinka-ako-ne-sakale-da-se-zhenat-plemeto-im-davalo-zhena-fakti-za-drevnite-indijanski-pleminj-01.jpg

Сите знаеме за старите култури во Европа и Азија, и сите ја знаеме историјата на Римското царство, на Хеленските народи, како и кралството на Александар и Филип.

Но, колку знаете за древните Индијански племиња?

Во продолжение неколку факти за нив, што можеби не сте ги знаеле:

Кај племето „Маја“, какаото се користело како валута. Постоел систем на размена на зрна, па така, за 4 зрна какао се добивала една тиква, или за 10 зрна се добивал еден зајак. 

bile-pokoseni-od-obichna-nastinka-plakjale-so-zrna-kakao-fakti-za-drevnite-indijanski-pleminja-02.jpg

Мажите Инки, морале да се оженат до нивната 20-та година, во случај да не го сторат тоа, ќе им се „доделела“ жена.

Инките конструирале патишта долги илјадници километри на најнепроодните места, но никогаш не го откриле тркалото.

bile-pokoseni-od-obichna-nastinka-plakjale-so-zrna-kakao-fakti-za-drevnite-indijanski-pleminja-04.jpg

Само благородните Ацтеки смееле да носат облека која била декорирана со пердуви.

Во некои градови кај Ацтеките, било обичај да се повикува милоста на боговите, принесувајќи жртви се додека крвта не допре до најдолната скала на жртвеникот. 

bile-pokoseni-od-obichna-nastinka-plakjale-so-zrna-kakao-fakti-za-drevnite-indijanski-pleminja-07.jpg

За разлика од племето Маја, кај Ацтеките какаото било луксуз, па само мал дел од нив можеле да си го дозволат. Тие верувале дека преку јадење на какао се добива мудрост и сила.

Толтеците имале трговска мрежа. И покрај тоа што не биле на исто ниво како Маите, тие сепак остварувале размена со нивните блиски и далечни соседи. 

bile-pokoseni-od-obichna-nastinka-plakjale-so-zrna-kakao-fakti-za-drevnite-indijanski-pleminja-06.jpg

Јазикот „Нахуатл“ се проширил низ многу култури и етнички заедници, па така, кога дошле Шпанците, дури и Маите зборувале „Нахуатл“ заедно со нивниот мајчин јазик.

Толтеците биле одлични скулптори и уметници кои оставиле многу интересни скулптури. Нивната цивилизација врвот го доживеала од околу 900 до 1150 година. 

bile-pokoseni-od-obichna-nastinka-plakjale-so-zrna-kakao-fakti-za-drevnite-indijanski-pleminja-11.jpg

Неколку ископини на територијата на Маите, откриваат дека тие имале игралишта за игри со топка. Тие биле ритуално и политички значајни за културата на Маите.

Шпанското освојување на империјата на Инките било помогнато од граѓанската војна и од европските болести. Европската болест за која тие немале лек била... Денешната настинка. 

bile-pokoseni-od-obichna-nastinka-plakjale-so-zrna-kakao-fakti-za-drevnite-indijanski-pleminja-09.jpg

Кај Ацтеките, кафето било толку свето што тие го пиеле од златни чаши кои ги фрлале после една употреба.

Поголемиот дел од важните работи поврзани со културата на Инките биле систематски уништени од страна на Шпанците, поради тоа што повеќето од тие работи биле изработени од злато. 

bile-pokoseni-od-obichna-nastinka-plakjale-so-zrna-kakao-fakti-za-drevnite-indijanski-pleminja-14.jpg

Продолжува на следната страна...



Би можело да ве интересира:

10 инспиративни жени кои родителите ги изгласаа како посакувани идоли на своите ќерки Ема Вотсон, Мишел Обама и Марија Кири се дел од инспиративните жени кои се доказ...
Исчезнати деца, заканувачки телефонски повици: Нерешени мистерии од кои ќе ве полазат морници Крис и Лисен од Холандија во 2014-та биле на планинарење во Панама, а оттогаш им...
9 забавни илустрации кои покажуваат дека со стареењето гледаме поинаку на работите Конечно знаеме како да ги распределиме финансиите, избираме практични подароци, ...
Волшебници, астрономи, филозофи, јасновидци - кои биле древните друиди? Друидите биле членови на образована, професионална класа на луѓе меѓу келтските ...
Мачеле, силувале и си ги убивале сопствените деца - жени кои извршиле монструозни злосторства Овие жени не биле само убијци, тие сееле зло и ширеле страв и ужас каде и да оде...
10-те најлоши дадилки во историјата: Им биле доверени деца, а тие извршиле сурови убиства Бети Смити од САД имала само 20 години кога била прогласена за виновна за убиств...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg