10 знаци дека е време да си дадете одмор и да го намалите темпото кое води до „прегревање“


10 знаци дека е време да си дадете одмор и да го намалите темпото кое води до „прегревање“

Во животот се соочуваме со одредени моменти кога чувствуваме дека не можеме да продолжиме со истото темпо, бидејќи во спротивно тоа ќе биде лошо по нашето здравје.

10-znaci-deka-e-vreme-da-si-dadete-odmor-i-da-go-namalite-tempoto-koe-vodi-do-pregrevanje-01.jpg

Претераното динамично темпо на живот и работа му штети на физичкото, но и на менталното здравје.

Постојаното следење на одредени зацртани идеали без престан води до исцрпеност и слаба емоционална состојба.

Прекумерен стрес и лошо целокупно здравје се последиците од тоа да правите нешто без да си дадете одмор и време за себе.

Неколку знаци дека сте пред „прегревање“ кои ќе ви покажат дека е време да си дадете одмор...

1. Постојано сте изморени.

10-znaci-deka-e-vreme-da-si-dadete-odmor-i-da-go-namalite-tempoto-koe-vodi-do-pregrevanje-02.jpg

2. Имате големи тешкотии при концентрација и станува сè потешко за разлика од претходно.

3. Се изложувате на стрес дури и за најмалите и најневажните работи.

10-znaci-deka-e-vreme-da-si-dadete-odmor-i-da-go-namalite-tempoto-koe-vodi-do-pregrevanje-03.jpg

4. Вашиот одмор не може да се нарече одмор бидејќи никогаш не се опуштате целосно.

5. Се „истурате“ на пријателите и семејството и избувнувате без причина.

10-znaci-deka-e-vreme-da-si-dadete-odmor-i-da-go-namalite-tempoto-koe-vodi-do-pregrevanje-04.jpg

6. Почнувате да се изолирате и не може да се сетите кога последен пат сте се дружеле без обврски.

7. Станувате многу повеќе песимистични за разлика од порано и животот го гледате низ црни очила.

8. Почнувате да прескокнувате оброци бидејќи немате доволно време или апетит и не обрнувате внимание на тоа.

10-znaci-deka-e-vreme-da-si-dadete-odmor-i-da-go-namalite-tempoto-koe-vodi-do-pregrevanje-05.jpg

9. Динамичното темпо и истоштеноста почнуваат да ве напаѓаат „физички“ и вашето целокупно здравје станува полошо.

10. Престанавте да уживате во работите кои порано ги сакавте и животот ви се сведува на работа... 

10-znaci-deka-e-vreme-da-si-dadete-odmor-i-da-go-namalite-tempoto-koe-vodi-do-pregrevanje-06.jpg

M. M. | Црнобело / фото: depositphotos.com

Би можело да ве интересира:

14 знаци дека вашата компанија не се грижи за вас Шефот ви се обраќа само кога ќе направите некоја грешка, а кога треба да ве пофа...
6 знаци дека треба да го искористите годишниот одмор што поскоро Високото ниво на секојдневен стрес доведува до ментално и физичко исцрпување. Че...
Рокови, средби, ситуации: Совети како да се справите со стресот на работното место Позитивниот став и фокусираниот ум ви се неопходни на работното место затоа каже...

Најчитани неделава