Тест за добро размислување – интелигенцијата не е памет

1. Палката за бејзбол и топчето заедно чинат $1,10 долари. Палката е поскапа од топчето за еден долар. Колку чини топчето?

- Одговор: 0,05 долари

2. Ако пет машини за пет минути произведуваат пет колачиња, колку време ќе биде потребно 100 машини да произведат 100 колачиња?

- Одговор: 5 минути

3. На езерото има многу локвени (цветови кои растат во вода) и секој ден површината покриена со локвени се дуплира. За да се покрие целото езеро потребни се 48 дена. Колку дена се потребни за да се покрие половина езеро?

- Одговор: 47 дена

Меѓу најинтелигентните студенти од Харвард и Принстон имало само 17% кои веднаш дале три точни одговори.

Во кои спаѓате вие?Би можело да ве интересира:

Квиз: Која е вашата идеална секс поза во лето? (18+) Дали сте од оние кои поради жештините избегнуваат секс кога надвор е +30 степени...
Кој број треба да стои на местото на прашалникот? Погледнете ја фотографијата со три илустрации, па врз база на двата одговори, об...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg