Квиз: Дали правилно ги користите заменките во македонскиот јазик?

Мора да признаеме дека заменките се едни од најпроблематичните зборови во македонскиот јазик. Под влијание на големиот број дијалекти, кога станува збор за оваа група зборови со проблеми се соочуваат речиси сите.

kviz-dali-pravilno-gi-koristite-zamenkite-vo-makedonskiot-jazik-01.jpg

Заменките во македонскиот јазик се менлива група на зборови кои се користат за означување или посочување на предмети, суштества или појави.

Тие се ограничена група зборови, но се од големо значење во системот на јазикот. Разликуваме три вида заменки: лични, лично-предметни и показни.

Се чини дека во секојдневната употреба најголем проблем се јавува при употребата на заменските форми за директен и индиректен предмет, но и кај релативната заменка кој, што и којшто.

Погледнете колку добро се снаоѓате вие со правилната употреба на заменките:

Дали правилно ги користите заменките во македонскиот јазик?
 1. 1.
  Нејзе ѝ одговорив на пораката
  На неа ѝ одговорам на пораката
 2. 2.
  На него му дадов пари
  Нему му дадов пари
 3. 3.
  Венеција е град кој треба да се посети во пролет
  Венеција е град што треба да се посети во пролет
 4. 4.
  Нам ни пишаа за проблемот
  Нас ни пишаа за проблемот
 5. 5.
  Фустанот кој го носев на роденденот ми е омилен
  Фустанот што го носев на роденденот ми е омилен
 6. 6.
  Ним ќе им испееме песна
  На нив ќе им испееме песна
 7. 7.
  Човекот на кого му реков
  Човекот кому му реков
 8. 8.
  Илустрацијата, којашто е пред вас, покажува...
  Илустрацијата, која е пред вас, покажува...
 9. 9.
  Колегата на кого му рекоа да оди кај директорот
  Колегата кому му рекоа да оди кај директорот
 10. 10.
  Нему му се додворува
  На него му се додворува

 Б. С. Б. | Црнобело / фото: depositphotos.com

Би можело да ве интересира:

Брз тест по македонски јазик – Знаете ли каде треба да стојат буквите „ќ“ и „ѓ“? Употребата на буквите „ќ“ и „ѓ“ често може да биде збунувачка како за учениците,...
Квиз: Колку добро го владеете македонскиот јазик – погодете го значењето на овие 10 зборови Знаете ли што е „клаузула“ или „челуст“? Ако сакате да читате, и тоа не сам...
Тестирајте се колку го познавате правописот на македонскиот јазик низ 10 кратки прашања Дали беше фотокопија или фото-копија, визит-карта или визиткарта? Низ овие десет...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg