13 факти за Пабло Ескобар - имал 142 авиони за криумчарење, глувци му ги јаделе парите

Сиромашните го сметале за Робин Худ бидејќи им помагал финансиски, а властите го сметале за најголемото зло на сите времиња.

13-fakti-za-pablo-eskobar-7-mi-najbogat-chovek-na-planetata-gluvci-mu-gi-jadele-parite-01.jpg

Пабло Ескобар е најбогатиот и најуспешен криминалец во историјата, а интересот за неговиот живот не сопира години и години по неговата смрт.

Сетете се само на хит серијата „Narcos“ и на низа други филмови направени за неговиот живот, како последниот „Loving Pablo“ (2017).

Неговото фасцинантно животно патување во периодот од 1970 до 1990-тите го направил еден од 7-те најбогати луѓе на светот.

На чело на Меделин нарко картелот, парите и моќта за него не биле проблем.

Факти за животот на Пабло Ескобар:

Криминални активности уште од детски години

Роден е во Рионегро, Колумбија на 1-ви декември 1949 година, како трето од 7 деца. Уште како тинејџер ја започнал својата криминална кариера.

Неговите активности биле од крадење на автомобили до фалсификување на документи и препродавање на цигари. Уште како дете имал амбиција да стане милионер и на 22 години на својата мајка ѝ кажал дека ќе биде „голем“ еден ден.

13-fakti-za-pablo-eskobar-7-mi-najbogat-chovek-na-planetata-gluvci-mu-gi-jadele-parite-02.jpg

Крал на кокаинот

Името Пабло Ескобар е синоним за кокаин. Во врвот на активноста на неговиот картел Меделин, Пабло снабдувал со кокаин дури 80 проценти од глобалниот светски пазар, криумчарејќи 15 тони кокаин секој ден во Америка.

Тој станал најмоќниот човек во Колумбија со империја која вклучувала 142 авиони, 20 хеликоптери, 32 јахти и 141 вили и канцеларии наменети за тоа, плус огромен број камиони и автомобили и 2 подморници за нелегално пренесување дрога.

13-fakti-za-pablo-eskobar-7-mi-najbogat-chovek-na-planetata-gluvci-mu-gi-jadele-parite-04.jpg

Еден од најбогатите луѓе на светот

Пабло бил најбогатиот криминалец во историјата со богатство проценето на 30 милијарди долари. Тој 7 години по ред се појавувал на листата на најбогати на магазинот Forbes од 1987 до 1993 година, а во 1989 бил прогласен за 7-миот најбогат човек на планетата.

Картелот заработувал неверојатни 22 милијарди долари годишно, па книговодителите на Пабло отпишувале секоја година по 10% од приходот поради тоа што глувци ги јаделе парите или ги оштетувала влага и вода таму каде што биле сокриени.

Пабло трошел месечно по 2.500 долари за гумени ластичиња за да ги врзува парите. Кога бегал, а неговата ќерка Мануела се разболела, тој изгорел 2 милиони долари за да ја стопли.

13-fakti-za-pablo-eskobar-7-mi-najbogat-chovek-na-planetata-gluvci-mu-gi-jadele-parite-17.jpg

Поседувал повеќе од 800 вили

Во Колумбија ја имал хациендата Napoles со 100.000 овошни дрвја, гигантски диносауруси и зоолошка полна со слонови, жирафи и нилки коњи.

По неговата смрт нилските коњи избегале, се размножиле и прават штета до ден денес. Инаку во 2014 година овој имот на Пабло е претворен во забавен парк.

13-fakti-za-pablo-eskobar-7-mi-najbogat-chovek-na-planetata-gluvci-mu-gi-jadele-parite-05.jpg

Работел како телохранител и на 26-годишна возраст станал милионер

Тој прво заработувал како рекетар и дилер на марихуана, и како телохранител и крадец.

13-fakti-za-pablo-eskobar-7-mi-najbogat-chovek-na-planetata-gluvci-mu-gi-jadele-parite-12.jpg

Го добил прекарот Робин Худ

Иако, неговите дела уништувале огромен број животи, сепак дел од популацијата во Колумбија го гледала како идол затоа што тој давал милиони долари за развој на локалните заедници.

На сиромашните им давал кеш, изградил 70 спортски игралишта, зоолошка, помагал во градење на болници, цркви, паркови, училишта и обезбедувал храна и животни услови за најзагрозените. Некои Колумбијци сè уште го сметаат за светец.

13-fakti-za-pablo-eskobar-7-mi-najbogat-chovek-na-planetata-gluvci-mu-gi-jadele-parite-07.jpg

Понудил да го плати националниот долг на Колумбија

Пабло велел дека попрво би умрел отколку да гние во американски затвор и плашејќи се од промена на законите за екстрадиција дури понудил да го плати националниот долг на Колумбија од 10 милијарди долари во кеш. Се разбира, бил одбиен.

13-fakti-za-pablo-eskobar-7-mi-najbogat-chovek-na-planetata-gluvci-mu-gi-jadele-parite-09.jpg

Уште 6 факти на следната страна...



Би можело да ве интересира:

Бившиот ја остави за посвоената ќерка, 3 деца ѝ починаа: Факти за Миа Фароу Режисерот Вуди Ален ја остави за нивната нејзината посвоена ќерка, а се венча со...
Жените си ги разменувале со пријателите, јаделе супа од крв: Факти за Чукчите Мажите оделе кај своите пријатели за да си ги разменат жените, децата се сметале...
Му била прва братучетка, не можела да му прости што зел втора жена – Факти за првата сопруга на Сада... За првата сопруга на Садам Хусеин некои велат дека била подеднакво сурова како н...
2 пати ќе загинел со неговиот авион, почина од рак на панкреасот – Факти за Патрик Свејзи 10 години се борел со алкохолизмот, пушел по 60 цигари дневно и двапати за малку...
Факти за единствениот жив син на Гризелда Бланко: Ја мрази серијата, има бизнис за марихуана Кратко пред премиерата на серијата Griselda, Мајкл Корлеоне Бланко, синот на так...
Брат му загинал во Виетнам, татко му бил алкохоличар – (вистински) факти за Чак Норис Таткото на Чак Норис бил алкохоличар кој под дејство на алкохол прегазил и убил ...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg