Доцна стапуваат во брак, може да шетате со дамка на себе: Факти за животот во Шведска

Пред да излезат од станот Швеѓаните ѕиркаат низ клучалката дали има некој во ходникот, затоа што не сакаат да се среќаваат и да зборуваат со соседите.

docna-stapuvaat-vo-brak-mozhe-da-shetate-so-damka-na-sebe-fakti-za-zhivotot-vo-shvedska-01.jpg

Кога ќе се спомене Шведска, веднаш помислуваме на земја со одлична економија и беспрекорно среден систем на функционирање.

Но, што знаеме друго за оваа скандинавска земја?

Факти за животот во Шведска:

На шведските ТВ канали нема да видите истакнување на женската убавина во ТВ шоуа или реклами – не станува збор за срамежливост, туку за феминизам, односно жените да не бидат гледани како објекти на сексуалната желба на мажите, тие си се самодоволни.

docna-stapuvaat-vo-brak-mozhe-da-shetate-so-damka-na-sebe-fakti-za-zhivotot-vo-shvedska-02.jpg

Да се доцни неколку минути на состанок е незамислива навреда, но во ред е да откажете состанок 15 минути пред закажаното време, па дури и само преку СМС порака.

docna-stapuvaat-vo-brak-mozhe-da-shetate-so-damka-na-sebe-fakti-za-zhivotot-vo-shvedska-09.jpg

Во Шведска се одгледуваат многу јагоди и тие се нивна гордост, па ако купите од Полска или некоја друга земја ќе ги налутите.

docna-stapuvaat-vo-brak-mozhe-da-shetate-so-damka-na-sebe-fakti-za-zhivotot-vo-shvedska-29.jpg

Ако поканите Швеѓанец на гости и тој цела вечер разговара со други луѓе на телефон и не ви се извинува, не грижете се – тоа е нормално таму, тие секогаш одговараат на повиците.

docna-stapuvaat-vo-brak-mozhe-da-shetate-so-damka-na-sebe-fakti-za-zhivotot-vo-shvedska-15.jpg

Ако шетате со пријател и тој сретне познаник и не ве запознае, не грижете се, тоа е нормално, луѓето во оваа земја се многу затворени.

docna-stapuvaat-vo-brak-mozhe-da-shetate-so-damka-na-sebe-fakti-za-zhivotot-vo-shvedska-21.jpg

Локалците обожаваат варени јајца и кавијар за појадок, кои се продаваат во туби слични на оние во кои се продава паста за заби.

docna-stapuvaat-vo-brak-mozhe-da-shetate-so-damka-na-sebe-fakti-za-zhivotot-vo-shvedska-03.jpg

Ако прашате Швеѓанец колку години има, тој ќе ви ја каже годината на раѓање, а не бројот на години, опседнати се со бројки, па ако прашате да ви го опишат нивниот стан, тие ќе ви кажат колку квадратни метри е голем.

docna-stapuvaat-vo-brak-mozhe-da-shetate-so-damka-na-sebe-fakti-za-zhivotot-vo-shvedska-13.jpg

Ако слушнат дека сте странци, дури и кога се трудите да им се обраќате на нивниот јазик, тие веднаш ќе ви одговарат на англиски, сакаат да го вежбаат англискиот јазик.

docna-stapuvaat-vo-brak-mozhe-da-shetate-so-damka-na-sebe-fakti-za-zhivotot-vo-shvedska-10.jpg

Уште 7 факти на следната страна...



Би можело да ве интересира:

Бившиот ја остави за посвоената ќерка, 3 деца ѝ починаа: Факти за Миа Фароу Режисерот Вуди Ален ја остави за нивната нејзината посвоена ќерка, а се венча со...
Му била прва братучетка, не можела да му прости што зел втора жена – Факти за првата сопруга на Сада... За првата сопруга на Садам Хусеин некои велат дека била подеднакво сурова како н...
Брат му загинал во Виетнам, татко му бил алкохоличар – (вистински) факти за Чак Норис Таткото на Чак Норис бил алкохоличар кој под дејство на алкохол прегазил и убил ...
Жените си ги разменувале со пријателите, јаделе супа од крв: Факти за Чукчите Мажите оделе кај своите пријатели за да си ги разменат жените, децата се сметале...
Смешни цитати во кои ќе се пронајде секој родител „Кога на првото дете ќе му падне цуцлата, ја стерилизирате. Кога на второто дете...
2 пати ќе загинел со неговиот авион, почина од рак на панкреасот – Факти за Патрик Свејзи 10 години се борел со алкохолизмот, пушел по 60 цигари дневно и двапати за малку...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg