10-те најмали држави во светот и 10-те држави со најмалку жители во 2022 година

Знаевте ли дека Ватикан е држава со најмала површина, но и држава со најмалку жители? Ватикан има површина од само 0,49 километри квадратни, а Монако од 2 километри квадратни...

10-te-najmali-drzhavi-vo-svetot-i-10-te-drzhavi-so-najmalku-zhiteli-vo-2022-godina-01.jpg

Иако Македонија е мала земја, таа не е ни во првите 10 најмали држави, без разлика дали според површина или население.

Најмалата држава во светот – и според површина, и според население – е Ватикан. Во Ватикан живеат околу 800 жители, а државата има површина од 0,49 километри квадратни.

Површината на државата и бројот на жители можат да бидат поврзани од очигледни причини – на поголема површина собира повеќе луѓе, и обратно.

Но сепак, бројот на жители постојано се менува, па не значи дека државите кои се најмали по површина имаат и најмалку жители.

Погледнете кои се 10-те најмали држави според површина и 10-те држави со најмалку жители:

10 држави со најмала површина:

Ватикан – 0,49 километри квадратни

10-te-najmali-drzhavi-vo-svetot-i-10-te-drzhavi-so-najmalku-zhiteli-vo-2022-godina-02.jpg

Монако – 2 километри квадратни

10-te-najmali-drzhavi-vo-svetot-i-10-te-drzhavi-so-najmalku-zhiteli-vo-2022-godina-03.jpg

Науру – 20 километри квадратни

10-te-najmali-drzhavi-vo-svetot-i-10-te-drzhavi-so-najmalku-zhiteli-vo-2022-godina-04.jpg

Тувалу - 30 километри квадратни

10-te-najmali-drzhavi-vo-svetot-i-10-te-drzhavi-so-najmalku-zhiteli-vo-2022-godina-05.jpg

Сан Марино – 60 километри квадратни

10-te-najmali-drzhavi-vo-svetot-i-10-te-drzhavi-so-najmalku-zhiteli-vo-2022-godina-06.jpg

Лихтенштајн – 160 километри квадратни

10-te-najmali-drzhavi-vo-svetot-i-10-te-drzhavi-so-najmalku-zhiteli-vo-2022-godina-07.jpg

Маршалски Острови – 180 километри квадратни

10-te-najmali-drzhavi-vo-svetot-i-10-te-drzhavi-so-najmalku-zhiteli-vo-2022-godina-08.jpg

Свети Кристофер и Невис – 260 километри квадратни

10-te-najmali-drzhavi-vo-svetot-i-10-te-drzhavi-so-najmalku-zhiteli-vo-2022-godina-09.jpg

Малдиви – 300 километри квадратни

10-te-najmali-drzhavi-vo-svetot-i-10-te-drzhavi-so-najmalku-zhiteli-vo-2022-godina-10.jpg

Малта – 320 километри квадратни

10-te-najmali-drzhavi-vo-svetot-i-10-te-drzhavi-so-najmalku-zhiteli-vo-2022-godina-11.jpg

На следната страница 10 држави со најмалку жители во 2022 година...Би можело да ве интересира:

Корисни трикови што ги научивме во училиште, а ни служат за цел живот За разлика од новите генерации кои користат паметни табли и голем број надредни ...
Зошто со годините значително се намалува бројот на вистински пријатели (и зошто тоа е во ред)? Колку сте постари, толку помалку трпите одредени работи, а и помалку им верувате...
Секојдневни работи што се забранети во Северна Кореја Знаевте ли дека луѓето во Северна Кореја немаат слобода сами да ја избираат свој...
Најморничавата зграда во Њујорк - Џон Ленон бил убиен пред влезот, опседната е од дух на расплакана ... Велат дека во зградата Дакота во Њујорк живеат многу духови, меѓу кои духот на д...
Зошто водата во океаните и морињата е солена? Водата покрива околу 71% од површината на Земјата, а поголемиот дел од неа е сол...
47 дена била сама во дивината, торнадо ја фрлило низ прозорец: 5 луѓе кои преживеале вистински кошма... Тереза од САД влегла во нејзиниот замрзнувач со цел да се заштити од торнадо, но...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg