10-те најмали држави во светот и 10-те држави со најмалку жители во 2022 година

Знаевте ли дека Ватикан е држава со најмала површина, но и држава со најмалку жители? Ватикан има површина од само 0,49 километри квадратни, а Монако од 2 километри квадратни...

10-te-najmali-drzhavi-vo-svetot-i-10-te-drzhavi-so-najmalku-zhiteli-vo-2022-godina-01.jpg

Иако Македонија е мала земја, таа не е ни во првите 10 најмали држави, без разлика дали според површина или население.

Најмалата држава во светот – и според површина, и според население – е Ватикан. Во Ватикан живеат околу 800 жители, а државата има површина од 0,49 километри квадратни.

Површината на државата и бројот на жители можат да бидат поврзани од очигледни причини – на поголема површина собира повеќе луѓе, и обратно.

Но сепак, бројот на жители постојано се менува, па не значи дека државите кои се најмали по површина имаат и најмалку жители.

Погледнете кои се 10-те најмали држави според површина и 10-те држави со најмалку жители:

10 држави со најмала површина:

Ватикан – 0,49 километри квадратни

10-te-najmali-drzhavi-vo-svetot-i-10-te-drzhavi-so-najmalku-zhiteli-vo-2022-godina-02.jpg

Монако – 2 километри квадратни

10-te-najmali-drzhavi-vo-svetot-i-10-te-drzhavi-so-najmalku-zhiteli-vo-2022-godina-03.jpg

Науру – 20 километри квадратни

10-te-najmali-drzhavi-vo-svetot-i-10-te-drzhavi-so-najmalku-zhiteli-vo-2022-godina-04.jpg

Тувалу - 30 километри квадратни

10-te-najmali-drzhavi-vo-svetot-i-10-te-drzhavi-so-najmalku-zhiteli-vo-2022-godina-05.jpg

Сан Марино – 60 километри квадратни

10-te-najmali-drzhavi-vo-svetot-i-10-te-drzhavi-so-najmalku-zhiteli-vo-2022-godina-06.jpg

Лихтенштајн – 160 километри квадратни

10-te-najmali-drzhavi-vo-svetot-i-10-te-drzhavi-so-najmalku-zhiteli-vo-2022-godina-07.jpg

Маршалски Острови – 180 километри квадратни

10-te-najmali-drzhavi-vo-svetot-i-10-te-drzhavi-so-najmalku-zhiteli-vo-2022-godina-08.jpg

Свети Кристофер и Невис – 260 километри квадратни

10-te-najmali-drzhavi-vo-svetot-i-10-te-drzhavi-so-najmalku-zhiteli-vo-2022-godina-09.jpg

Малдиви – 300 километри квадратни

10-te-najmali-drzhavi-vo-svetot-i-10-te-drzhavi-so-najmalku-zhiteli-vo-2022-godina-10.jpg

Малта – 320 километри квадратни

10-te-najmali-drzhavi-vo-svetot-i-10-te-drzhavi-so-najmalku-zhiteli-vo-2022-godina-11.jpg

На следната страница 10 држави со најмалку жители во 2022 година...Би можело да ве интересира:

Морничави примери кои покажуваат зошто бројот 11 е побаксузен од бројот 13 Уште од античко време, се смета дека бројот 11 носи несреќа. Голем број настани ...
Џорџ Клуни и принцезата Дијана се родени во 1961-ва – Настани кои нема да ви се верува дека се случи... Знаевте ли дека принцезата Дијана и Џорџ Клуни се родени во истата година? А, зн...
11 работи кои упорно ги правиме погрешно, а не сме свесни Нема човек кој не знае како се облекува бањарката после туширање, но дали знаевт...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg