6 фрази кои ги користат манипулативните луѓе

„Јас не би го направил/а тоа никогаш да сум на твое место“ е само една од навидум нормалните, но всушност манипулативни реченици. Што се крие зад неа?

6-frazi-koi-gi-koristat-manipulativnite-lugje-01.jpg

Некои фрази иако изгледаат нормално, тие се всушност обид за манипулација и начин на кој некои луѓе сакаат да имаат моќ и контрола врз вас.

И не само манипулативните луѓе, секој од нас ги има користено во одредена ситуација овие фрази, но тоа може било невино. Клучно е дали зад нив има заткулисен обид за манипулација.

Манипулацијата е нездрава психолошка стратегија да се има моќ врз некого и често се користи од страна на нарцисоидните луѓе.

Фрази кои изгледаат нормално, а некои луѓе ги користат за манипулација:

Оваа фраза се користи во секојдневието кога од мравка правите слон, но размислете дали некои луѓе константно ја употребуваат со вас кога едноставно сакате да бидете слушнати.

6-frazi-koi-gi-koristat-manipulativnite-lugje-02.jpg

Ова е уцена во буквална смисла на зборот и навистина не треба да ја има во една здрава врска. Особено ако станува збор за нешто што не можеме да го направиме, тогаш се чувствуваме како комплетен неуспех.

6-frazi-koi-gi-koristat-manipulativnite-lugje-03.jpg

Кога ќе им пронајдете мана на манипулативните и нарцисоидни луѓе тие напаѓаат со оваа фраза. Не можат да најдат соодветен аргумент да ви одговорат, па се бранат со тоа дека и вие грешите.

6-frazi-koi-gi-koristat-manipulativnite-lugje-04.jpg

Манипулаторите секогаш ја префрлаат вината на вас. Што и да направат лошо го припишуваат на некој ваш претходен потег. Но, реалноста е дека тие се одговорни за своите постапки.

6-frazi-koi-gi-koristat-manipulativnite-lugje-05.jpg

Личноста која сака да ве осуди ќе ја искористи оваа фраза. Сака слепо да верувате во неа и како за ваше добро ве советува, а всушност ви суди за нешто кое најверојатно и самата таа некогаш го направила или ќе го направи.

6-frazi-koi-gi-koristat-manipulativnite-lugje-06.jpg

Ова е вистинска алатка да ве натера да поверувате дека проблемот е во вас, дека вие си измислувате и често ја користат кога ќе ги фатите во лага.

6-frazi-koi-gi-koristat-manipulativnite-lugje-07.jpg

С. С. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Низ илустрации: Видови токсични луѓе кои не ви требаат во животот Луѓе кои постојано се жалат, но и луѓе кои постојано бараат услуги – кои токсичн...
12 работи за кои жените веќе немаат нерви кога ќе наполнат 30 години Лоша храна и пијалаци – ако во 20-тите се трпеле евтини јадења и пијалаци, по 30...
Фотки што ќе ве изнервираат: Ужасни патници во авион кои мислат само за себе Луѓе кои гледаат филмови без слушалки, па и луѓе кои јадат варени јајца во авион...
Што открива за вас начинот на кој се однесувате на слава? Дали сте од оние кои јадат брзо или бавно на слава, дали прибирате што ќе јадете...
Најчести грешки во различни земји поради кои локалците веднаш ќе сфатат дека сте туристи Во Јапонија не е културно да се јаде на улица, жените во Турција на прекрстуваат...
Луѓе кои биле нападнати од сериски убијци и се спасиле Тед Банди е еден од најпознатите сериски убијци одговорен за смртта на над 30 же...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg