7 загатки за дневна доза ментална гимнастика


7 загатки за дневна доза ментална гимнастика

Одамна е докажано дека загатките не само што ни ја подобруваат меморијата, туку и ни помагаат мозокот да се развие во нови насоки.

9-zagatki-za-dnevna-doza-mentalna-gimnastika-001.jpg

Како деца постојано сме изложени на учење нови информации, додека како возрасни тој процес малку го запоставуваме.

Па, сосема логично, децата многу полесно ќе ги решат овие загатки, отколку возрасните. Сепак, вреди да се обидете.

Која загатка ќе ви претставува најтежок предизвик?

Кликнете на сликите за да го видите одговорот.

7 загатки за дневна доза ментална гимнастика
 1. 1. Во која чаша има најмногу вода?
  Кликни за одговорот
 2. 2. Дали можете да ги најдете означените предмети во купот од храна?
  Кликни за одговорот
 3. 3. Која фигура треба да стои на местото на прашалникот?
  Кликни за одговорот
 4. 4. Една од спиралите е прекината - која?
  Кликни за одговорот
 5. 5. Во фигурата од триаголници има ѕвезда со 4 краци. Дали можете да ја најдете?
  Кликни за одговорот
 6. 6. Помеѓу сите расфрлани срца, има 4 парови кои се преплетуваат. За колку време ќе ги најдете сите?
  Кликни за одговорот
 7. 7. Ако има 32 шолји чај во чајникот означен со буквата А, колку ќе има во чајникот Б?
  Кликни за одговорот

М. Д. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Загатки заради кои нема да имате мир додека не најдете решение Истражувањата многупати докажале дека решавањето загатки и логички задачи е искл...
Загатки за оние со развиена логика: Ќе успеете ли да ги решите за 10 с... Ако сте од оние кои мислат дека сите проблеми на светот имаат логично објаснувањ...
8 загатки кои ќе ви го предизвикаат мозокот до крајна граница Од слатки „овошни“ равенки до математички задачи со „Чарлиевите ангели“, дали ва...