Слушате Yanny или Laurel? Аудио снимката која предизвика онлајн дебати


Слушате Yanny или Laurel? Аудио снимката која предизвика онлајн дебати

Онлајн загатките не застануваат само на фустаните, патиките и штиклите со различна боја. Најновата загатка која предизвика многубројни дебати е во аудио формат.

slusate-yanny-ili-laurel-audio-snimkata-koja-predizvika-online-debati-01.jpg

Иако зборот кој се кажува на снимката е еден, некои слушаат два сосема различни зборови - „Yanny“ и „Laurel“.

Што слушате вие?

Некои одат толку далеку, што тврдат дека ги слушаат и двете зборчиња во исто време.

slusate-yanny-ili-laurel-audio-snimkata-koja-predizvika-online-debati-02.jpg

Објаснувањата на експертите пак одат од крајност во крајност.

Едни тврдат дека она што го слушате зависи од тоа дали аудиото е пуштено на звучници или звукот доаѓа преку слушалки, па така концентрацијата и гласноста на звукот може да влијаат на она што го слушате.

Други пак велат, дека буквите се слични по звучност, па затоа лесно „Ya“ може да се интерпретира и како „La“.

М. Д. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Загатка за мудри луѓе Колку брзо мозокот ви смислува креативни решенија? Тестирајте се! Што мислите ко...
Загатка за паметни: Кој е најстар, а кој најмлад? Размислете добро, ако треба запишете си и на лист, така полесно ќе дојдете до од...
Загатка за умни глави - кој е одговорот? Понекогаш треба добро да се замислиме за да ги одгатнеме загатките, но понекогаш...

Најчитани неделава