Како изгледаат традиционалните невести во најоддалечените делови од светот


Како изгледаат традиционалните невести во најоддалечените делови од светот

Во многу земји, венчаницата е манифестација на тамошните обичаи. Боите, дизајнот и деталите се вклопуваат со обичаите и религиските верувања. Ова значи дека секоја земја си има свои традиционални венчаници. 

kako-izgledaat-tradicionalnite-venchanici-vo-najoddalechenite-delovi-od-svetot-01.jpg

Во продолжение погледнете како изгледаат венчаниците од 10 држави ширум светот.

1. Во Турција, пред невестата да излезе од татковата куќа, машки роднина ѝ врзува црвена лента околу половината. Лентата означува среќа и сексуалност.

kako-izgledaat-tradicionalnite-venchanici-vo-najoddalechenite-delovi-od-svetot-02.jpg

2. Во село во Бугарија, женските членови на семејството на невестата ѝ го бојат лицето со бела боја и ѝ го украсуваат со разнобојни украси.

kako-izgledaat-tradicionalnite-venchanici-vo-najoddalechenite-delovi-od-svetot-03.jpg

3. Во Шри Ланка, несвестите ги спојуваат источната и западната традиција. Тие носат везено свилено сари и европски велови. Накитот вклучува непарен број на скапоцени камења, бидејќи непарните броеви се сметаат за среќни.

kako-izgledaat-tradicionalnite-venchanici-vo-najoddalechenite-delovi-od-svetot-04.jpg

4. Традиционалната венчаница на луѓето од Хакасија, Русија вклучува волнена капа и тешко подздолниште кое ја топли невестата на температурите под нулата.

kako-izgledaat-tradicionalnite-venchanici-vo-najoddalechenite-delovi-od-svetot-05.jpg

5. Индонезија ја сочинуваат околу 8.000 населени острови, а модата варира од регион до регион. Повеќето несвести се облекуваат во шарени венчаници украсени со тешки везови.

kako-izgledaat-tradicionalnite-venchanici-vo-najoddalechenite-delovi-od-svetot-06.jpg

6. Три дена пред невестата од Индонезија да се венча, дланките, ноктите и нозете ѝ се исцртуваат со кана.

kako-izgledaat-tradicionalnite-venchanici-vo-najoddalechenite-delovi-od-svetot-07.jpg

7. Длабоките црвени, розови и виолетови бои се најчестиот избор на несвестите од Пакистан.

kako-izgledaat-tradicionalnite-venchanici-vo-najoddalechenite-delovi-od-svetot-08.jpg

8. Во Нубија, несвестите носат три вела – шарен на врвот на главата, еден преку лицето и еден бел вел од тежок материјал којшто ја сокрива целата глава.

kako-izgledaat-tradicionalnite-venchanici-vo-najoddalechenite-delovi-od-svetot-09.jpg

9. Ден пред тибетската венчавка, младоженецот ѝ дава венчаница и накит на својата невеста. Овде можат да спаѓаат сребрени украси за коса, како и мала амајлија со Буда.

kako-izgledaat-tradicionalnite-venchanici-vo-najoddalechenite-delovi-od-svetot-10.jpg

10. Традиционалната облека во Еритреја вклучува темно кадифе и фустан со виолетова и златна боја.

kako-izgledaat-tradicionalnite-venchanici-vo-najoddalechenite-delovi-od-svetot-11.jpg

Спирова С. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

За фенси венчавка: 7 свадбени трендови кои ќе ja обележат 2018 година Масата со десерти, висечките цветни аранжмани, како и тортите во боја, претставу...
Венчаници заради кои ќе посакате уште утре да бидете невеста (фото) Секоја жена од девојче сонува да биде невеста, а овие неколку прекрасни венчаниц...
Како една невеста се снашла за да си ја носи венчаницата секој ден? Ема Мејл е 36-годишна креативна жена која не можела да се помири со фактот дека ...

Спонзорирани линкови: