Работат на температурa од 1.200°C, не смеат да имаат мустаќи : Факти за пожарникарите


Работат на температурa од 1.200°C, не смеат да имаат мустаќи : Факти за пожарникарите

Спасувањето на луѓето во реалноста е многу поинакво отколку во филмовите. Пожарникарите се справуваат со сосема намалена видливост и огромна врева.

temperaturi-i-do-1200-stepeni-zabrana-za-mustakji-fakti-za-rabotata-na-pozarnikarite-01.jpg

Професијата на пожарникарите е хумана и многу опасна на моменти. Токму ова ја прави интригантна за сите.

Дали некогаш сте се запрашале на какви температури се подложни пожарникарите додека ги гасат пламените јазици или пак кои строги правила важат за нивната професија?

temperaturi-i-do-1200-stepeni-zabrana-za-mustakji-fakti-za-rabotata-na-pozarnikarite-12.jpg

Интересни факти за пожарникарите:

Нивните костими издржуваат температури и до 1.200 Целзиусови степени

Тие се направени од специјални материјали, плус ги штитат пожарникарите од концентрираните киселини на местото на пожарот.

temperaturi-i-do-1200-stepeni-zabrana-za-mustakji-fakti-za-rabotata-na-pozarnikarite-02.jpg

Не смеат да носат мустаќи и пирсови

Пожарникарите носат безбедносни маски, па затоа потребно е лицето да им е чисто за максимална безбедност.

temperaturi-i-do-1200-stepeni-zabrana-za-mustakji-fakti-za-rabotata-na-pozarnikarite-03.jpg

Во зграда што гори не можат да видат, ниту да чујат ништо

На филмовите пожарникарите лесно се движат низ зградите во пламен и им помагаат на жртвите со тоа што својата маска им ја даваат на жртвите, но во реалноста тие не смеат да ја вадат маската за да не се загушат, плус густиот чад и гласното пламтење и пукање на работите прави да се движат многу тешко и да не слушаат ако некој довикува за помош.

temperaturi-i-do-1200-stepeni-zabrana-za-mustakji-fakti-za-rabotata-na-pozarnikarite-04.jpg

Опремата на пожарникарите тежи од 5 до 30 килограми

Ова зависи од материјалот од кој е направен костимот, плус дополнителната опрема што ја носат. Во секој случај, пожарникарите мора да бидат во одлична физичка форма.

temperaturi-i-do-1200-stepeni-zabrana-za-mustakji-fakti-za-rabotata-na-pozarnikarite-19.jpg

Жените работеле подеднакво како мажите пожарникари од 1800-тите

Моли Вилијамс е првата жена во светот што се борела со огнот рамо до рамо со мажите.

temperaturi-i-do-1200-stepeni-zabrana-za-mustakji-fakti-za-rabotata-na-pozarnikarite-05.jpg

Помагаат во секоја ситуација

Пожарникарите се хумани луѓе, па понекогаш помагаат и при поплави, земјотреси, терористички напади, а понекогаш дури и при обично заглавување во лифт.

temperaturi-i-do-1200-stepeni-zabrana-za-mustakji-fakti-za-rabotata-na-pozarnikarite-06.jpg

Уште 6 факти на следната страна...Би можело да ве интересира:

Пожарникари и уште 8 професии во кои сè уште доминираат мажите Во која сфера сè уште нема подеднакво мажи и жени? Познавате ли жена која работи...
Бонтон во канцеларија: 17 правила на убаво однесување, што секој вработен треба да ги почитува Не е важно дали работите во профи компанија, каде оделата и затворените чевли се...
Зошто работењето од дома е постресно отколку што мислиме? Иако многу луѓе сметаат дека работата од дома е одлична за постигнување рамнотеж...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg