10 места низ Европа што можете да ги посетите ова лето 2023

Полуостровот Истра е преубав дел од Хрватска кој вреди да се посети на лето, особено ако не сакате премногу гужва, како на пример ако одите во Дубровник или Сплит. Низ островот можете лесно да се движите со автомобил, но и да стигнете до Венеција за многу кратко време со траект.

9-mesta-niz-evropa-shto-mozhete-da-gi-posetite-ova-leto-2023-povekjeto-od-niv-se-vo-nasha-blizina-01.jpg

По крајот на пандемијата, луѓето сакаат да патуваат и да се чувствуваат слободни, а туристичките агенции и авиокомпаниите имаат многу повеќе работа од порано. Според „Upgradepoints“, бројот на онлајн пребарувања за патувања во Европа е зголемен за 77% во споредба со лани.

Овој американски портал, чија специјалност се туристичките аранжмани, препорачува интересни места низ Европа кои можете да ги посетите ова лето, а вклучуваат градови, плажи, археолошки локалитети и културни центри.

10 препораки што можете да посетите во лето 2023:

Рим и Понца, Италија

Патувањето во Италија можете да го започнете со неколкудневна посета на Рим и неговите знаменитости – Ватикан, Колосеумот, Римскиот Форум, аквадуктите, шпанските скали, плоштадите Навона и Пополо, паркот Боргезе, замокот Д’Анџело.

Патувањето продолжете го до островот Понца, кој е дел од Понцијанските Острови, а подеднакво интересен како Капри или брегот на Амалфи.

Тука може да пливате или нуркате во кристално чистите води, да јадете морска храна и да се сончате до зајдисонце.

10-mesta-niz-evropa-shto-mozhete-da-gi-posetite-ova-leto-2023-povekjeto-od-niv-se-vo-nasha-blizina-03.jpg

Тенерифе, Шпанија

Главниот град на Канарските Острови е најдобро да го посетите на лето, кога температурите се пониски отколку во останатиот дел од Шпанија.

Тенерифе има да понуди многу – прекрасни песочни плажи, посета на вулкани (до кои се стигнува со автомобил или жичница), паркот Анага.

Но, тука се и традиционалната шпанска кујна и сангријата, како национален пијалак.

10-mesta-niz-evropa-shto-mozhete-da-gi-posetite-ova-leto-2023-povekjeto-od-niv-se-vo-nasha-blizina-05.jpg

Котор, Црна Гора

Ако сакате да одите на одмор што ќе биде евтин, а притоа ќе можете да посетите повеќе дестинации одеднаш, изберете го Котор.

Градот е вистински историски храм, со прекрасни градби, тесни улички, пријатна атмосфера, но и прекрасни плажи.

А ако сакате малку повеќе забава, оттука за кратко време ќе стигнете до Будва, Тиват, Херцег Нови, Свети Стефан и ќе можете да го истражувате црногорското крајбрежје.

10-mesta-niz-evropa-shto-mozhete-da-gi-posetite-ova-leto-2023-povekjeto-od-niv-se-vo-nasha-blizina-02.jpg

Веспрем и Будимпешта, Унгарија

Веспрем е избран за еден од трите европски градови на културата за 2023 и се нарекува „Градот на кралиците“.

Во кој дел од летото и да го посетите, ќе затекнете некој музички фестивал, културна манифестација или интересна изложба.

Оттаму, продолжете го патувањето до Будимпешта, кој важи за еден од најубавите европски градови, со многу културно наследство и одличен ноќен живот.

При посетата задолжително пробајте го и познатиот унгарски гулаш.

10-mesta-niz-evropa-shto-mozhete-da-gi-posetite-ova-leto-2023-povekjeto-od-niv-se-vo-nasha-blizina-08.jpg

Истра, Хрватска

Полуостровот Истра е преубав дел од Хрватска кој вреди да се посети на лето, особено ако не сакате премногу гужва, како на пример ако одите во Дубровник или Сплит.

Една од најубавите работи поврзани со полуостровот е дека низ него можете лесно да се движите по него со автомобил, но и да стигнете до Венеција, Италија за кратко време со траект.

10-mesta-niz-evropa-shto-mozhete-da-gi-posetite-ova-leto-2023-povekjeto-od-niv-se-vo-nasha-blizina-07.jpg

Уште 5 дестинации на следната страница...



Би можело да ве интересира:

Неверојатниот шарм на Дојран – градот кој на лето со „Д фестивал“ се трансформира во најголемиот цен... Дојран, шармантното, мирно гратче на југот на Македонија, кое како да спие преку...
5 интересни опции за луѓето кои не сакаат летниот одмор да го поминат на плажа Можете да посетите некои од скандинавските земји, или пак некои од европските гр...
Носталгија по детството во викендичката блиску Куманово – месен леб, музика од грамофон и легенди за... Постојат места кои се отвораат како портал и нè враќаат во нашите спомени од дет...
Од забави до зори на EXIT до дегустација на 500 различни вида вино – Зошто треба да го посетите Нови... Нови Сад, градот кој истовремено е и мирен и полн со живот, нуди по нешто за сеч...
8 работи на кои не треба да трошите пари на вашиот одмор (кога престојувате во хотел) Не вреди да давате многу пари за полуксузна соба – во повеќето хотели, нема голе...
Го посетив селото на Попај морнарот во Малта - бајковита дестинација која ме врати во детството и ми... Она што навистина ме врати во детските денови и ја разбуди мојата меморија со сл...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg