10 грешки за кои жалат сите родители


10 грешки за кои жалат сите родители

Родителите често се каат затоа што им дозволиле на странци да се мешаат во воспитувањето на нивното дете и затоа што не го гушкале доволно своето дете додека било мало.

10-greshki-za-koi-site-roditeli-zhalat-01.jpg

Секој родител го сака најдоброто за своето дете и работи напорно за да му обезбеди нови играчки, облека, но и да го дисциплинира, а едновремено да не му ја одзеде слободата на избор.

И ова дефинитивно не е лесна работа, па во текот на процесот се прават и одредени пропусти.

Грешки за кои сите родители жалат:

Не знаеле како да уживаат во комуникацијата со нивното мало дете

Бебето, односното малото детенце, има константна потреба од контакт со возрасните, па така на родителите сè помалку им останува време за да работат или да читаат нешто на интернет и тоа го ценат повеќе.

Но, еден ден кога ќе ги тргнат очите од екранот сфаќаат дека нивното дете пораснало и почнало да си живее свој живот.

10-greshki-za-koi-site-roditeli-zhalat-02.jpg

Малку го прегрнувале детето

Прегратките носат многу придобивки за здравјето, но и самото гушкање на своето дете е убава работа.

Но, родителите неретко поради презафатеност или страв многу да не го разлигават детето и да го научат само во раце, си го скратуваат ова задоволство.

10-greshki-za-koi-site-roditeli-zhalat-03.jpg

Заборавање да се овековечат со фотографии и видеа од важни настани

Понекогаш претеруваме со сликање и снимање со телефоните, а понекогаш токму во најважните мигови премногу сме мрзеливи за да го сториме тоа.

Но, за 10 години отсега за еден родител снимката од неговото дете кога било мало ќе вреди цело богатство и ќе ја прегледува одново и одново.

10-greshki-za-koi-site-roditeli-zhalat-04.jpg

Не ги запишале првите зборови на детето

Првите зборови на детето се прекрасен спомен и не смеат да бидат заборавени. Еден ден ќе изнудуваат насмевка и кај родителите и кај детето.

10-greshki-za-koi-site-roditeli-zhalat-05.jpg

Играле малку едукативни игри со детето

Не значи дека ако го насочувате детето кон уметност, тоа ќе стане уметник, но шансата е поголема доколку ја разбудите неговата креативна страна на овој начин. Преку едукативни игри ќе ги испитате интересите на вашето дете и неговите силни страни.

Многу родители жалат што навреме не забележале одредени таленти кај нивните деца и што не им помогнале да ги развијат.

10-greshki-za-koi-site-roditeli-zhalat-06.jpg

Уште 5 грешки на следната страна...Би можело да ве интересира:

Грешки кои не смеете да ги правите кога одите на пат со мали деца Независно дали одите на еднодневна прошетка или на (продолжен)викенд патување, к...
Родители vs. деца - 13 фото докази дека гените се чудо Сте виделе ли ќерка која ги „украла“ очите на својата мајка или син кој е копија...
Родители споделуваат: Работи за кои жалат што потрошиле пари Покрај сите убави страни на родителството, оваа задача носи и многу тешки предиз...