Татко од Велес со синот (5) кампува во природа, прави лулашки, пали оган и го учи како да преживее

„Живот во природа, бушкрафт, кампување, преживување. Ова е она што го правиме со Натан веќе со години, иако тој сè уште нема полни шест години. Планинарење, истражување на пештери, кампување, работа со нож и секира, палење оган, поставување на камп, преноќевање надвор на пониски температури и на дожд, готвење, собирање шумски плодови, ориентирање со компас, риболов се дел од нашите активности“, вели инспиративниот тато Филип Иванов од Велес.

tatko-od-veles-so-sinot-5-kampuva-vo-priroda-pravi-lulashki-pali-ogan-i-go-uchi-kako-da-prezhivee-01.jpg

Филип Иванов од Велес е пастор во Евангелска Црква во Велес, кој е посветен сопруг и татко.

Омилена активност му е да го минува времето во природа со својот син Натан (5) и да го учи како да ја сака природата.

Тие кампуваат, риболоват, палат оган и прават низа „направи сам“ проекти.

Филип за CRNOBELO.com говори за нивните дружби и активности во природа:

„Живот во природа, бушкрафт, кампување, преживување. Ова е она што го правиме со Натан веќе со години, иако тој сè уште нема полни шест години.

tatko-od-veles-so-sinot-5-kampuva-vo-priroda-pravi-lulashki-pali-ogan-i-go-uchi-kako-da-prezhivee-08.jpeg

Тој имаше едвај 10 месеци кога првпат го ставив во седиштето на велосипедот и го однесов на неговата прва „офроуд“ тура. Како растеше, така се зголемуваа авантурите и предизвиците низ кои тој учи за животот, за природата, за себеси... А јас, за родителството.

tatko-od-veles-so-sinot-5-kampuva-vo-priroda-pravi-lulashki-pali-ogan-i-go-uchi-kako-da-prezhivee-02.jpeg

Како што вели сега светски познатиот психолог Питерсон, децата учат само тогаш кога прават опасни нешта со внимателност. И тоа е нашата „филозофија“. Да правиме „опасни“ нешта со внимателност.

tatko-od-veles-so-sinot-5-kampuva-vo-priroda-pravi-lulashki-pali-ogan-i-go-uchi-kako-da-prezhivee-22.jpeg

Планинарење, истражување на пештери, кампување, работа со нож и секира, палење оган, поставување на камп, преноќевање надвор на пониски температури и на дожд, бушкрафт изработки, готвење, собирање шумски плодови, ориентирање со компас, риболов итн.

tatko-od-veles-so-sinot-5-kampuva-vo-priroda-pravi-lulashki-pali-ogan-i-go-uchi-kako-da-prezhivee-21.jpeg

Сметам дека сите овие нешта се далеку пополезни од времето поминато пред екран, не само за сега, додека е дете, туку многу повеќе за подоцна во животот.

tatko-od-veles-so-sinot-5-kampuva-vo-priroda-pravi-lulashki-pali-ogan-i-go-uchi-kako-da-prezhivee-12.jpeg

Го воспитувам вака, иако однадвор може да изгледа како „мачење“ (нему никогаш не му било), затоа што верувам дека на ваков начин најдобро се градат вештините, карактерот, самодовербата, почитта и грижата за природата, а и односот родител - дете воопшто.

tatko-od-veles-so-sinot-5-kampuva-vo-priroda-pravi-lulashki-pali-ogan-i-go-uchi-kako-da-prezhivee-17.jpeg

На пример, кога ќе земеме да правиме бушкрафт стол, лулашка или последно - зиплајн, покрај очигледното - дека треба труд за тоа нешто, Натан учи како да решава проблеми, каде да најде тоа што недостига, како да го вклопиме тоа во изработката, кој јазол да го употребиме, како да импровизираме со формата и материјалите, едноставно - „да го вклучи мозочето“ и да најде решение за предизвикот, за подоцна да добие чувство на огромно задоволство и успех кога ќе го завршиме проектот и ќе се забавува со тоа.

tatko-od-veles-so-sinot-5-kampuva-vo-priroda-pravi-lulashki-pali-ogan-i-go-uchi-kako-da-prezhivee-11.jpeg

Продолжува на следната страница...Би можело да ве интересира:

Инспиративен лик: Филип Иванов – пастор во Велес, голем хуманитарец и вљубеник во природа, кој оди н... Филип Иванов (33), веќе 5 години работи како пастор во Велес и во интервју за CR...
Катерина С. Анѓеловиќ, јога и лајф коуч: „Со јогата се спознаваш себеси, медитацијата е одмор за умо... „Го прашале јогинот – „Што постигна со јогата?“ – „Па постигнав д...
„Пред 45 години успеав да ја заведам единствената жена која посакав да ми роди деца“ – Жељко Самарџи... „Во брак сме 45 години и заедно пребродивме многу убави, но и тешки животни моме...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg