Инспиративен пензионер од Скопје креира ремек-дела: Стојан Арсиќ гради мини црквички и куќи (фото)

Стојан Арсиќ е доказ дека годините не се пречка за ништо! Овој пензиониран професор по историја и географија и писател воодушевува со градењето на минијатурни градби, кои личат на ремек-дела.

inspirativen-penzioner-od-skopje-kreira-remek-dela-gradi-mini-crkvichki-i-kukji-foto-01.jpg

Стојан Арсиќ e пензиониран професор по историја и географија, писател и градител на минијатурни градби.

Роден е 1952 година во село Жбевац, Србија и на свои 2 години дошол со семејството во Скопје.

inspirativen-penzioner-od-skopje-kreira-remek-dela-gradi-mini-crkvichki-i-kukji-foto-02.jpg

Досега има објавено 15 збирки поезија, на македонски, бугарски и српски јазик и два романа на македонски јазик „Последната алка“ и „Грст љубов“.

inspirativen-penzioner-od-skopje-kreira-remek-dela-gradi-mini-crkvichki-i-kukji-foto-10.jpg

inspirativen-penzioner-od-skopje-kreira-remek-dela-gradi-mini-crkvichki-i-kukji-foto-21.jpg

Во слободно време се занимава со изработка на минијатурни градби на цркви и стари македонски куќи и воодушевува со неговите дела.

inspirativen-penzioner-od-skopje-kreira-remek-dela-gradi-mini-crkvichki-i-kukji-foto-03.jpg

Ги изработува од темел до кров со арматура како што се гради вистинска куќа, сè е рачна изработка, дури и ќерамидите ги прави рачно и смета дека токму тоа е еден од најкомплицираните чекори во изработката.

inspirativen-penzioner-od-skopje-kreira-remek-dela-gradi-mini-crkvichki-i-kukji-foto-05.jpg

Ја има изработено и црквата Плаошник која се смета за вистинско ремек дело и е работена скоро две години.

inspirativen-penzioner-od-skopje-kreira-remek-dela-gradi-mini-crkvichki-i-kukji-foto-11.jpg

Интересно е што неговиот двор бил повеќепати наградуван за најубаво уреден двор во Скопје.

inspirativen-penzioner-od-skopje-kreira-remek-dela-gradi-mini-crkvichki-i-kukji-foto-20.jpg

За неговите дела Стојан Арсиќ за CRNOBELO.com вели:

„Најчесто ги изработувам од природни материјали, дрво, глина, камен, цемент, ќерамида, мермер...

Ги работам, односно градам 3 до 6 месеци, зависно од големината и комплексноста.

Се гради како вистинска куќа само помала, со темели, арматура со сè... Ги изработувам со многу трпение и љубов и затоа сметам дека се уникатни.“

Повеќе дела од Стојан:

 inspirativen-penzioner-od-skopje-kreira-remek-dela-gradi-mini-crkvichki-i-kukji-foto-17.jpg

inspirativen-penzioner-od-skopje-kreira-remek-dela-gradi-mini-crkvichki-i-kukji-foto-16.jpg

inspirativen-penzioner-od-skopje-kreira-remek-dela-gradi-mini-crkvichki-i-kukji-foto-15.jpg

inspirativen-penzioner-od-skopje-kreira-remek-dela-gradi-mini-crkvichki-i-kukji-foto-14.jpg

inspirativen-penzioner-od-skopje-kreira-remek-dela-gradi-mini-crkvichki-i-kukji-foto-12.jpg

 Повеќе дела на следната страна...Би можело да ве интересира:

Љубовната приказна на Симона и Славјан: „Романтичните свадбени фотографии ни ги направи сестра ми во... „Нашата идеја во врска со свадбена фотосесија беше да биде во сицилијански стил ...
Дечко од Белград во име на љубовта се пресели во Скопје: „Се вљубив во Бисера - напуштив работа и ку... „Кога Бисера се врати во Скопје по тие 3 прекрасни денови во Белград, се разбуди...
Инспиративен лик: Филип Иванов – пастор во Велес, голем хуманитарец и вљубеник во природа, кој оди н... Филип Иванов (33), веќе 5 години работи како пастор во Велес и во интервју за CR...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg