13-те најпопуларни автомобили во поранешна Југославија

Кога некој ќе ве праша за автомобил кој прв ви доаѓа на умот како симбол на поранешна Југославија, веројатно би кажале Yugo 45. Овој автомобил не успеа во Америка, но затоа беше еден од омилени на наше поднебје.

13-te-najpopularni-avtomobili-vo-poraneshna-jugoslavija-01.jpg

Југото не е единствениот автомобил на кој ќе се сетат постарите генерации. Trabant, Wartburg, Zastava 750, Zastava 101 се само дел од автомобилите кои секојдневно можеа да се забележат на улиците на поранешна Југославија.

Ова се дел од омилените автомобили кои се возеа во поранешна Југославија:

1. Yugo 45

Yugo 45 започна да се произведува од 1981-та година во автомобилската компанија Zastava во Крагуевац. Италијанската компанија Fiat го дизајнирала овој автомобил за Zastava, а нацртот е направен по шасијата на Fiat 127.

13-te-najpopularni-avtomobili-vo-poraneshna-jugoslavija-1.jpg


2. Zastava 750

Zastava 750 беше популарен под името „Фичо“. Овој автомобил е легендарен симбол на Југославија кој започнал да се произведува во 1962-та година по лиценцата Fiat 600. Ова возило се употребувало во бројни државни служби, па било едно од главните возила на поранешните полиција, Авто Школите и авто клубовите.

13-te-najpopularni-avtomobili-vo-poraneshna-jugoslavija-2.jpg


3. Citroen 2CV

Citroen 2CV или „Спачек“ е дизајн на Французинот Пјер-Жил Буланже кој се призведувал во словенската фабрика Tomos.

13-te-najpopularni-avtomobili-vo-poraneshna-jugoslavija-3.jpg


4. Lada 1300

Lada 1300 е создадена врз основа на Fiat 124. Се произведувала во поранешниот Советски Сојуз, а бил еден од најпопуларните модели на автомобили во Југославија.

13-te-najpopularni-avtomobili-vo-poraneshna-jugoslavija-4.jpg


5. Wartburg

Овој автомобил е именуван по замокот Вартбург во Ајзенах, а бил произведуван во фабриката Fahrzeugfabrik Eisenach во источна Германија од 1966-та до 1988-та година.

13-te-najpopularni-avtomobili-vo-poraneshna-jugoslavija-5.jpg


6. Trabant

Trabant се произведувал во фабриката VEB Sachsenring германскиот град Цвикау од 1958-та година, а во Југаславија бил донесен на почетокот на 60-те.

13-te-najpopularni-avtomobili-vo-poraneshna-jugoslavija-6.jpg

Уште 7 автомобили на следната страна...



Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg