Што да правите ако ви се расипе автомобилот, снемате гориво и во уште 5 несакани ситуации во зима


Што да правите ако ви се расипе автомобилот, снемате гориво и во уште 5 несакани ситуации во зима

Кога сте на пат во зимски услови и ќе се случи некоја непосакувана ситуација, немате многу време да размислувате за преживување.

shto-da-pravite-ako-vi-se-rasipe-avtomobilot-snemate-gorivo-i-vo-ushte-6-nesakani-situacii-vo-zima-1.jpg

Најчесто, сите ги фаќа паника и не знаат што да направат, па често се случува да направат грешка и да си ја истрошат енергијата или да „смрзнат“.

Секако, никој не посакува вакви ситуации, но снемувањето гориво, расипувањето на автомобилот или заглавувањето во снег може да бидат многу реални во зимски услови.

Па, во такви итни случаи, додека чекате помош, важно е да се грижите и за вас, да останете разумни, стоплени и со енергија.

Како паметно да реагирате во различни ситуации:

Расипан автомобил

Ако автомобилот се расипе среде пат и не може да продолжите, не излегувајте на ладното. Јавете се за помош и останете внатре и топлете се, но оставете ги малку отворени прозорците.

shto-da-pravite-ako-vi-se-rasipe-avtomobilot-snemate-gorivo-i-vo-ushte-6-nesakani-situacii-vo-zima-02.jpg

Истрошено гориво

Ако во автомобилот снема гориво, затворете ги сите прозорци, но одржувајте ги чисти, за оние кои ќе проаѓаат покрај вас да забележуваат дека има некој внатре.

Во меѓувреме побарајте помош на телефон и чекајте или одвреме навреме излегувајте и обидете се да сопрете некој што ќе ви помогне.

shto-da-pravite-ako-vi-se-rasipe-avtomobilot-snemate-gorivo-i-vo-ushte-6-nesakani-situacii-vo-zima-03.jpg

Заглавени надвор

Доколку не можете да влезете во автомобилот или пак, не работи, а не можете да повикате помош и треба да одите до најблиското место по снегот, задолжително заврзете шал или некоја ткаенина околу вратот за да ги покриете ушите, носот и устата.

shto-da-pravite-ako-vi-se-rasipe-avtomobilot-snemate-gorivo-i-vo-ushte-6-nesakani-situacii-vo-zima-04.jpg

Недоволна видливост

Доколку видливоста е намалена, а има многу снег, обидете се да ја следите оградата од страна или пак трагите пред вас.

shto-da-pravite-ako-vi-se-rasipe-avtomobilot-snemate-gorivo-i-vo-ushte-6-nesakani-situacii-vo-zima-05.jpg

Заглавени во снег

Ако автомобилот се заглави во снег и не може никако да го извадите, повикајте помош и за тоа време не се обидувајте залудно, туку фокусирајте се на тоа да се згреете и да зачувате енергија, бидејќи не знаете колку ќе чекате.

shto-da-pravite-ako-vi-se-rasipe-avtomobilot-snemate-gorivo-i-vo-ushte-6-nesakani-situacii-vo-zima-06.jpg

Скршен стругач за мраз

Секогаш имајте на ум дека стругач за чистење мраз може да се скрши и задолжително имајте резерва стругач и четка во возилото.

shto-da-pravite-ako-vi-se-rasipe-avtomobilot-snemate-gorivo-i-vo-ushte-6-nesakani-situacii-vo-zima-07.jpg

Жед

Во такви случаи додека чекате помош, ако сте премногу жедни, последно што треба да правите е да јадете директно снег.

Доколку имате празно шише, ставете снег во него и почекајте да се стопи, а потоа испијте го.

shto-da-pravite-ako-vi-se-rasipe-avtomobilot-snemate-gorivo-i-vo-ushte-6-nesakani-situacii-vo-zima-08.jpg

М. М. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Како изгледаат лимузините на Владимир Путин, Ким Џонг Ун и 5 други све... Што мислите кој има поубава лимузина – Доналд Трамп или Владимир Путин? Све...
Инвестирајте во вашиот нов автомобил! Одлуката за купување на нов автомобил воопшто не е лесна. Долго време поминувате...
Како во хотел: Зошто патувањето со јапонски воз заслужува 5 ѕвезди? (ф... Tие се светски познати по точноста и беспрекорната хигиена, но и ентериерот е не...