8 тајни за вашиот автомобил што ги знаат само искусните возачи

Можеби имате ваш автомобил со години, но сепак постојат многу работи што не ги знаете за него. Всушност, вистински искусните возачи ќе ви кажат дека некои од нештата што ги знаете за вашиот автомобил, воопшто не се точни. 

9-tajni-za-vashiot-avtomobil-shto-gi-znatt-samo-iskusnite-vozachi-01.jpg

Многу од работите што ги правите за вашиот автомобил се сосема непотребни. Дознајте повеќе во продолжение.

Поважно е да не ви се истроши маслото отколку да биде чисто

Според експертите, најдобро е да го надополнувате маслото на автомобилот на приближно секои 12.000 километри. Кај автомобилите многу е поважно да не ви се истроши маслото отколку да биде чисто.

Проверете дали кочниците се рѓосани

Кога ќе слушнете дека кочниците ви прават чуден звук, веројатно помислувате дека треба да ги замените. Но многу често, подобро е да проверите да не се рѓосани. Обично нема потреба да ги заменувате кочниците долго време дури не се 90% истрошени.

9-tajni-za-vashiot-avtomobil-shto-gi-znatt-samo-iskusnite-vozachi-03.jpg

Внимавајте на бесплатните проверки

Кога автомеханичарот ќе ви каже што е во ред, а што не со вашиот автомобил, сигурно му верувате. Но, многу автомеханичари бараат проблеми само за да ви наплатат повеќе.

За среќа, постојат неколку предупредувачки знаци. На пример, доколку автомеханичарот тврди дека мора да замените некој дел, би требало да ви објасни и зошто не може да се поправи.

Доколку ви рече дека е комплицирано за објаснување, најверојатно станува збор за измама. Секогаш барајте и второ мислење пред да донесете одлука.

9-tajni-za-vashiot-avtomobil-shto-gi-znatt-samo-iskusnite-vozachi-04.jpg

Не барајте од автомеханичарот да ги ротира гумите

Кога станува збор за ротирање на гумите, не барајте ја ова услуга од автомеханичар. Не само што нема да препознаете дали направил нешто, туку многу експерти не веруваат дека од ова има некакви придобивки.

Доколку сепак сакате да го направите тоа, означете ги гумите со креда за да знаете дали биле ротирани.

Уште 4 тајни на следната страна...



Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg