Макпетрол Инфо Поинт: Што значат симболите, што ни кажува возилото?

На таблите на возилата се наоѓаат голем број информации – од брзината на движење на возилото, температурата на моторот, состојбата на сопирачките, светлата за позиционирање. На сите ни се случило додека патуваме неочекувано да слушнеме „бип“ сигнал од возилото, а кога ќе погледнеме се појавил некој ситен симбол, што првпат го гледаме или не можеме точно да се сетиме што значи.

makpetrol-info-point-shto-znachat-simbolite-shto-ni-kazhuva-voziloto-01.jpg

Некои симболи се поочигледни од други, но, секако, важно е да знаеме што значат за во случај да треба да застанеме и да побараме помош.

Генерално, црвената боја значи предупредување за потенцијален проблем, грешка или безбедносен ризик. Треба да возиме внимателно и возилотоo да биде проверено на сервис.

Најчесто, тука спаѓаат проблемите со акумулаторот или полнењето струја, висока температура на моторот, ниско ниво на масло во моторот или предупредување за кочниците.

makpetrol-info-point-shto-znachat-simbolite-shto-ni-kazhuva-voziloto-02.jpg

Симболите кои се однесуваат на проблеми со безбедноста, најчесто се со жолта или портокалова боја, но може да бидат и во друга боја. Тука спаѓаат проблемите со безбедносниот појас и воздушните перничиња, проблемите со согорувањето на моторот, катализаторот, контролата за стабилност, АБС сопирачките, безбедносните светла, филтерот за гориво, проблемите со управувачот...

makpetrol-info-point-shto-znachat-simbolite-shto-ni-kazhuva-voziloto-03.jpg

Вообичаените симболи како ниско ниво на гориво во резервоарот, отворена врата, потсетник за сервис или други информации може да бидат во различна боја, во зависност од производителот и моделот.

makpetrol-info-point-shto-znachat-simbolite-shto-ni-kazhuva-voziloto-04.jpg

Возилата на дизел-горива имаат неколку дополнителни симболи – како што се предупредување за проблеми со грејачите за полесен старт на моторот, предупредување за филтерот за издувни честички или вода во пумпата за гориво.

makpetrol-info-point-shto-znachat-simbolite-shto-ni-kazhuva-voziloto-05.jpg

Внимавајте, иако повеќето производители користат исти или слични симболи, сепак, не сите симболи се универзални. Доколку не сте сигурни, најдобро е да проверите во прирачникот на возилото или да контактирате сервис.

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg