Тестирање на 5G технологија – партнерство на Македонски Телеком и ФЕИТ


Тестирање на 5G технологија – партнерство на Македонски Телеком и ФЕИТ

testiranje-na-5g-tehnologija-partnerstvo-na-makedonski-telekom-i-feit-01.JPEG

  • Студентите на ФЕИТ меѓу првите ќе ја тестираат новата  технологија што ќе се воведе во Европа по 2020 година

Денес, во Скопје, по повод 17 мај – Светскиот ден на телекомуникациите, Македонски Телеком и ФЕИТ објавија партнерство за тестирање на 5G технологија.

Македонски Телеком ќе инсталира 5G опрема и уреди за тестирање со што ќе им овозможи на студентите и професорите први да работат на функционалностите на овој нов технолошки стандард. Добиените резултати ќе се користат за научни цели и унапредувања на услугите кои во иднина ќе им бидат достапни на корисниците.

Тестирањата ќе се прават на новата опрема од Македонски Телеком и во новата 5G Evolution Laboratory“ во рамки на Лабораторијата за безжични и мобилни мрежи, која припаѓа на Институтот за телекомуникации на ФЕИТ.

testiranje-na-5g-tehnologija-partnerstvo-na-makedonski-telekom-i-feit-02.JPEG

„Нашите професори и студенти повеќепати се наградувани со престижни признанија за проекти што се развивале во постојната лабораторија. Отсега, со новата 5Ge опрема и уреди, во новоформираната лабораторија ќе ја имаме првата и единствена можност во земјава за тестирање, експериментирање и проучување на реални сценарија поврзани со идните технологии. Реалното тестирање на оваа технологија ќе им даде голема предност на нашите професори, соработници и студенти и сигурна сум дека ќе продуцира нови решенија и иновации“, изјави Лилјана Гавриловска, редовен професор на ФЕИТ.

5G или мрежата на петтата генерација во наредните години не само што ќе донесе огромни брзини на пренос на податоци преку интернет и комуникација во реално време, туку целосно ќе го смени начинот на којшто функционира нашето општество.

testiranje-na-5g-tehnologija-partnerstvo-na-makedonski-telekom-i-feit-03.JPG

„Ние интензивно работиме на подготовки за воведување 5G и планираме инвестиции во мрежата за таа намена. Минатата година го изведовме првото 5G демо во регионот, а до крајот на годинава ќе имаме платформа со која ќе добиеме искуства во реално опкружување. Потребни се уште многу тестирања, но сè повеќе се доближуваме до комерцијалната фаза. Партнерството со ФЕИТ е уште еден чекор кон развој на 5G технологиите, но и многу повеќе од тоа, затоа што ќе им даде предност на студентите, идните телекомуникациски професионалци, и на професорите први да ја тестираат новата револуционерна технологија која сè уште целосно не е воведена во Европа“, изјави Никола Љушев, Главен извршен директор на Македонски Телеком.

testiranje-na-5g-tehnologija-partnerstvo-na-makedonski-telekom-i-feit-04.JPG

Би можело да ве интересира:

Македонски дизајнер во Индонезија креира маски за луѓето што користат знаковен јазик „Во овој тежок период треба да се мисли на секого и да се помогне секому“, порач...
Ирина се искачи на Кањонот Матка во долга тоалета, боса и без опрема: моќта на жените (видео) Младата планинарка Ирина Дишовска, во црвен долг фустан го искачи Кањонот Матка,...
Наш фризер топи срца - потстрижува детенце на паркинг, само за да не плаче (фото) Кога си ја сакаш работата и знаеш како со деца, тогаш резултатот е неминовен... ...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg