Најдобрите дела на класичната музика

Mожеби не сте едни од нив, но повеќето луѓе класичната музика ја сметаат за досадна. Тие мислат дека само луѓе кои покажуваат супериорен интелект и носат очила сакаат да ја слушаат оваа музика. 

Najdobrite-dela-na-klasicnata-muzika

Но, класичната музика е повеќе од тоа. Таа може да предизвика многу емоции и мир. За да ја цените класична музика не мора да биде музички образувани и да ги знаете сите ноти и други професионални работи. Дури не треба ни да се сеќавате на сите автори и нивните ремек-дела.

Луѓето кои велат дека не им се допаѓа класичната музика најчесто не уживаат во музиката општо.

Ако ја цените класичната музиката сигурно ќе се сложите со нашата листа на најдобрите дела на класичната музика:

Јохан Пахелбел - Канон во Д-дур

Јохан Пахелбел бил еден од највлијателните композитори на 17-от век, а неговиот придонес за барокната музика е огромен. Тој, исто така го учел Јохан Себастијан Бах. Јохан Пахелбел е најпознат по неговото дело: Канон во Д-дур.


Антонио Вивалди - Зима (од Четирите сезони)

„Четири годишни времиња“ е едно од најпознатите дела за виолина на Вивалди.


Едвард Григ - Пер Гинт
, Op. 23

Доколку ја слушате оваа композиција наутро, додека пиете кафе или чај ќе откриете дека вашиот живот и не е толку лош со шармантните звуци на Григ. Пробајте!


Фредерик Шопен - Ноктурно во Е-дур бр.2

Ова е една од најпопуларните ноктурна на Шопен. Како и неговите други ноктурна, звукот на ова дело е мек и лирски и полн со мелодични украси. Оваа композиција предизвикува носталгично чувство.


Лудвиг ван Бетовен - Appassionata (соната за пијано во F-мол бр. 23)

Рускиот политичар Владимир Ленин еднаш ја нарече Appassionata натчовечка музика.

Уште 6 дела на следната страна...Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg