Засадени 40.000 дрвја како резултат на големата акција за пошумување на шумските насади „СОНЧЕВА ГОРА“

Со засадување на 40 000 садници заокружена е големата акција Сончева Гора. Заедно со акцијата ГЕНЕРАЛКА ВИКЕНД 2022, Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство и Национални шуми во соработка со Мен енд Маунтен заедно со Пивара Скопје, Пакомак и Министерството за животна средина и просторно планирање успешно ја заокружија соработката потсетувајќи ги граѓаните и институцииите дека само со заеднично делување може да се подобри квалитетот на животот и да се допринесе кон одржлива животна средина

zasadeni-40-000-drvja-kako-rezultat-na-golemata-akcija-za-poshumuvanje-na-shumskite-nasadi-soncheva-gora-01.jpg

Скопје, 23.12.2022 – Во изминатите два месеци, се реализираше акцијата за пошумување на шумските насади наречена „СОНЧЕВА ГОРА“ во чии рамки Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство заедно со Национални шуми, волонтерите на Пивара Скопје и локалното население засадија околу 40.000 дрва - 10.000 дрвја во Ќојлија (Петровец) и 30.000 дрвја во Велес, во близина на езерото Младост.

zasadeni-40-000-drvja-kako-rezultat-na-golemata-akcija-za-poshumuvanje-na-shumskite-nasadi-soncheva-gora-02.jpg

Со оваа акција се реализираше ветувањето што беше дадено оваа пролет од Пивара Скопје, Мен енд Маунтен, и Пакомак поддржани од Министерството за животна средина и просторно планирање, по акцијата за чистење на отпад – „ГЕНЕРАЛКА ВИКЕНД 2022“ - за секои 10 килограми отпад што ќе се соберат, да се посади по едно дрво. Еко-акцијата беше спроведена во 26 општини ширум земјата, а во неа учествуваа над 8000 волонтери, со што заслужено го доби приматот - најмасовна еколошка акција коja досега била спроведена во нашата земја.

zasadeni-40-000-drvja-kako-rezultat-na-golemata-akcija-za-poshumuvanje-na-shumskite-nasadi-soncheva-gora-03.jpg

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство ја поздрави акцијата и ја истакна важноста на ваквите акции и заложбата за заеднички придонес кон подобрување на квалитетот на живот во нашата држава.

„Драго ми е што после ГЕНЕРАЛКА ВИКЕНД, ова е прва од десетте вакви акции кои ќе следат. Тука сме да дадеме максимална поддршка, но воедно и да ги поттикнеме сите заедно да се приклучат. Зелената транзиција е еден од петте приоритети на Министерството, нашата цел и фокус е да го промениме начинот на размислување, навиките, но и да дадеме поддршка на она што значи живот. Секое едно дрво значи живот!“ изјави министерот Љупчо Николовски.

zasadeni-40-000-drvja-kako-rezultat-na-golemata-akcija-za-poshumuvanje-na-shumskite-nasadi-soncheva-gora-04.jpg

Генералниот директор на Пивара Скопје, Горан Сладиќ го изрази своето задоволство за неверојатниот успех и позитивни резултати од оваа акција и повика на уште поголема масовност во акциите што следат.

„Горд сум на сите волонтери и Пиварци кои беа дел од оваа акција и им честитам од срце за постигнатиот успех! Заедно со нашите партнери посадивме 40.000 дрвја. За Пивара Скопје, ова е исклучително важно бидејќи ни помага да ги споиме двете најважни стратешки иницијативи – „Свет без отпад“ и сета посветеност која ја имаме за намалување на CO2. Ја користам оваа прилика да ги повикам сите наши партнери да ни се придружат и заедно да ја направиме нашата земја уште подобро место за живеење“, вели генералниот директор Горан Сладиќ.

zasadeni-40-000-drvja-kako-rezultat-na-golemata-akcija-za-poshumuvanje-na-shumskite-nasadi-soncheva-gora-05.jpg

Поздравувајќи ја иницијативата Министерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини, им го честита успехот на организаторите на големата еко акција:

„Трансформација на приближно 400 тони собран отпад во дрвни насади и со тоа создавање на „СОНЧЕВА ГОРА“ е видлив бенефит за сите! Ова е одличен пример како правилниот однос кон отпадот, волјата да се собира и рециклира, вклучувајќи иновативен пристап и креативност, од отпадот од минатото може да се гради зелена иднина“, истакна министерот Нуредини.

zasadeni-40-000-drvja-kako-rezultat-na-golemata-akcija-za-poshumuvanje-na-shumskite-nasadi-soncheva-gora-06.jpg

Целта на „ГЕНЕРАЛКА ВИКЕНД“ и „СОНЧЕВА ГОРА“ е да се исчисти земјата од отпадот на минатото и да се рециклираат во зелена иднина во следните десет години - од 30-ти до 40-тиот роденден на нашата земја.

„Сите слоеви на општеството надвор од сите етнички, социјални и политички граници ги здружуваат силите за да направат одржлива промена во начинот на кој постапуваме со нашата животна средина и управувањето со отпадот. Горди сме на сите луѓе во нашата земја, кои избраа да ја направат вистинската работа: чување и грижа за нашата земја со цел градење иднина за нас и за генерациите што доаѓаат“, споделија Гордана Софија и Ханес Јаецкл од Мен енд Маунтен.

zasadeni-40-000-drvja-kako-rezultat-na-golemata-akcija-za-poshumuvanje-na-shumskite-nasadi-soncheva-gora-07.jpg

Целокупната неопходна инфраструктура за собирање, селекција и соодветен третман на отпадот ја обезбеди Пакомак.

„Денешната акција е добар пример визуелно да се прикаже циркуларноста на отпадот. На секои 10 килограми отпад што ги собравме изминатиот период, Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство донираше по едно дрво кое денеска го садиме. Ова е уште еден доказ дека со селекција на отпад и правилно управување со истиот можеме да придонесеме за позелена планета, “ вели Филип Ивановски, Извршен директор на Пакомак.

zasadeni-40-000-drvja-kako-rezultat-na-golemata-akcija-za-poshumuvanje-na-shumskite-nasadi-soncheva-gora-08.jpg

ГЕНЕРАЛКА ВИКЕНД 22 се заокружува со пошумување на “СОНЧЕВА ГОРА 2022“ со приближно 40.000 садници, еквивалент на вкупниот отпад од приближно 400 тони, собран во 2021 и 2022 година. Организаторите изразија огромна благодарност до волонтерите кои несебично одвоија дел од своето време, ги „засукаа“ ракавите и ги извалкаа рацете, сè со цел да покажат дека чистата животна средина зависи од секој поединец!

Со нови сили и уште поголема мотивација организаторите продолжуваат кон остварување на целта, а тоа е 2031 – чиста и зелена земја.

zasadeni-40-000-drvja-kako-rezultat-na-golemata-akcija-za-poshumuvanje-na-shumskite-nasadi-soncheva-gora-09.jpg

zasadeni-40-000-drvja-kako-rezultat-na-golemata-akcija-za-poshumuvanje-na-shumskite-nasadi-soncheva-gora-10.jpg

zasadeni-40-000-drvja-kako-rezultat-na-golemata-akcija-za-poshumuvanje-na-shumskite-nasadi-soncheva-gora-11.jpg

zasadeni-40-000-drvja-kako-rezultat-na-golemata-akcija-za-poshumuvanje-na-shumskite-nasadi-soncheva-gora-12.jpg

zasadeni-40-000-drvja-kako-rezultat-na-golemata-akcija-za-poshumuvanje-na-shumskite-nasadi-soncheva-gora-14.jpg

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg