Фудбалери кои се борци во животот: Меси бил нарекуван кепец, Балотели го провоцираат со банани

Кому ракот двапати му ја прекина кариерата? На кого војната во Југославија засекогаш ќе му остане во сеќавањата? Кој играч е првиот јавно деклариран хомосексуалец во Велика Британија?

fudbaleri-koi-se-borci-vo-zhivotot-mesi-bil-narekuvan-kepec-baloteli-go-provociraat-so-banani-1.png

Во екот на Светското првенство во Русија, откриваме што се наоѓа и од другата страна на медалите. Кога се говори за машките спортски ѕвезди, честопати муабетот се сведува на убави жени и дебели банкарски сметки.

Но, што се крие зад головите? И фудбалерите неретко имаат тешки и болни судбини. Дел од нив се и пример како да се изборите со неволјите или предрасудите, како на теренот, така и во секојдневието.

fudbaleri-koi-se-borci-vo-zhivotot-mesi-bil-narekuvan-kepec-baloteli-go-provociraat-so-banani-2.jpg

Ова се славните фудбалери кои се борци во животот:

Лионел Меси

За фудбалските постигнувања на аргентинската ѕвезда говори целиот свет. На неговата полица со трофеи се наоѓаат низа награди за најуспешен стрелец, златни топки и златни копачки.

fudbaleri-koi-se-borci-vo-zhivotot-mesi-bil-narekuvan-kepec-baloteli-go-provociraat-so-banani-3.jpg

Сепак, на малкумина им е познато дека на Лионел Меси му е дијагностициран дефицит на хормонот за раст во десеттата година од животот. Од медицинскиот тим во клубот каде тогаш играл, забележале дека сите јуниори растат, додека Лео стагнира на истата висина.

Во текот на наредните години, прошол низ мноштво третмани, добивајќи хормон за раст преку инјекции.

fudbaleri-koi-se-borci-vo-zhivotot-mesi-bil-narekuvan-kepec-baloteli-go-provociraat-so-banani-4.jpg

Челниците на клубот не биле оптимисти во поглед на кариерата на Меси. Паралелно се справувал и со насилството од врсниците. Децата се подбивале и го малтретиле, нарекувајќи го „кепец“ и „џуџе“.

Благодарение на терапиите, тој пораснал 19 сантиметри, па неговата сегашна висина е 169 сантиметри. Во спротивно, експертите се децидни дека би останал под 160 сантиметри.

fudbaleri-koi-se-borci-vo-zhivotot-mesi-bil-narekuvan-kepec-baloteli-go-provociraat-so-banani-5.jpg

Меѓутоа, не било ниту лесно, а ни едноставно како што се чини. Цената на третманите надминувала 1000 долари месечно.

Осигурителната куќа му откажала доверба, а државата западнала во тешка економска криза. Дури по трансферот во Барселона, шпанскиот фудбалски клуб ја презеде сета финансиска одговорност за лекувањето на здравствениот проблем.

fudbaleri-koi-se-borci-vo-zhivotot-mesi-bil-narekuvan-kepec-baloteli-go-provociraat-so-banani-6.jpg

Единствениот зрак светлина за Лео било ветувањето од ендокринологот, кој му рекол дека не знае дали ќе биде подобар играч од Марадона, но сигурно е дека ќе биде повисок од него (165 cm).

Mарио Балотели

„Супер Марио“ од Италија баш и не ужива статус на ѕвезда во татковината.

fudbaleri-koi-se-borci-vo-zhivotot-mesi-bil-narekuvan-kepec-baloteli-go-provociraat-so-banani-7.jpg

Роден е во Палермо, а дете е на бегалци од Гана.

На тригодишна возраст, грижата за момчето ја презеле Силвија и Франческо Балотели – добростоечка италијанска фамилија. Подоцна го посвоиле, по што го добива нивното презиме.

fudbaleri-koi-se-borci-vo-zhivotot-mesi-bil-narekuvan-kepec-baloteli-go-provociraat-so-banani-8.jpg

Среќата била на страната на Марио. Татко му бил добро упатен во светот на фудбалот, па му овозможил рамен пат до кариера во спортот.

Меѓутоа, дури ни многубројните успеси на теренот, не му помогнаа да ги придобие конзервативните навивачи.

fudbaleri-koi-se-borci-vo-zhivotot-mesi-bil-narekuvan-kepec-baloteli-go-provociraat-so-banani-9.jpeg

Тие го омаловажуваат поради бојата на кожата, а речиси секој настап на Балотели е обележан со расистички испади од трибините.

Непријатните ситуации кулминираа со истакнувањето и фрлањето банани кон фудбалерот, грубо поистоветувајќи го со мајмун.

fudbaleri-koi-se-borci-vo-zhivotot-mesi-bil-narekuvan-kepec-baloteli-go-provociraat-so-banani-10.jpg

Во однос на последниот инцидент, тој се огласи пред неколку дена, изјавувајќи дека веќе не е сигурен дали е во прашање расизам или љубомора, но сè уште подеднакво го боли.

Продолжува на следната страна...



Би можело да ве интересира:

Живее во дрвен бунгалов, не може да најде девојка – Што знаеме за Карлос Алкарaз, момчето што го поб... Татко му сакал да биде тенисер, но немал доволно финансии, па затоа станал трене...
Емотивен говор, маица за почит кон Коби Брајант: Новак Ѓоковиќ ја освои рекордната 24-та Гренд слем ... Новак Ѓоковиќ ја освои 24-тата Гренд слем титула во кариерата и моментално е тен...
Интернационалниот мајстор Тони Лазов го освои шаховскиот турнир „Шах-шех Вавилон Опен“ Шахистот на ШК Алкалоид, ИМ Тони Лазов, освои 8 од можни 9 поени и го освои прво...
Договара повисока плата, вербално се пресметува заради него – Која е Фајза Ламари, мајката на Мбапе? Се кара со мајките на соиграчите на трибините, ги уценува клубовите за повисоки ...
Реакцијата на Дејвид Бекам по голот на Меси + Дали Бекамови се трудат да го освојат Меси преку негов... Викторија ја изнесе Антоанела на вечера, Дејвид ја прегрнува по победата – Дали ...
Нема приватен авион, кога може се вози со велосипед на турнири – На што ги троши Новак Ѓоковиќ парит... Има колекција од скапи автомобили, но кога може, на натпреварите оди со велосипе...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg