SDC19: Samsung и IBM претставуваат 5G и AI-фокусирани мобилни решенија за IBM Cloud за компании

Големата иновација им помага на владата и компаниите да ја подобрат безбедноста на припадниците на итните служби и на вработените во фабриките и во производните погони.

sdc19-samsung-i-ibm-pretstavuvaat-5g-i-ai-fokusirani-mobilni-reshenija-za-ibm-cloud-za-kompanii-01.jpg

Компанијата Samsung Electronics Co., Ltd. и IBM на овогодишната Samsung Developer конференција најавија лансирање на нова заедничка платформа, која користи IBM Cloud технологија и решенија врз основа на вештачка интелигенција, како и Samsung мобилни. Соработката помеѓу двете компании ги спојува решенијата на IBM со екосистемот на Samsung Galaxy, кои се погодни за современите корпоративни корисници и претприемачи.

„Мобилната индустрија поминува низ голема трансформација, развивајќи нови видови на работење и овозможувајќи им на компаниите иновативни технологии како 5G, вештачка интелигенција (AI) и Internet of Things (IoT),“ изјави DJ Koh, Претседател и CEO на Одделот за Информациски технологии и Мобилни комуникации, Samsung Electronics. „Веруваме дека соработката и заедничките вложувања се клучни за креирање на вакви иновации и се радуваме што сме предводници во дигиталната трансформација за нашите корпоративни клиенти во 5G ерата“, додава DJ Koh.

Сигурносна Платформа поддржана од IBM Cloud, вештачката интелигенција и 5G мрежата

Новата платформа е дизајнирана со цел да ги спои иновациите на IBM Cloud системите со уредите на Samsung Galaxy, вклучувајќи ги Galaxy Tab, Galaxy смартфоните и Galaxy часовниците. Суштината на платформата е да ги надгради работните услови на полицајците, пожарникарите и припадниците на другите итни служби.

Според Интернационалната Трудова Организација (International Labour Organization), скоро 3 милиони смртни случаи годишно се директна последица на несреќи на работните места. Поради тоа, владите и компаниите имаат зголемена потреба да создадат системи кои го следат здравствениот статус на вработените во работни околини кои се карактеризираат со висок степен на стрес.

sdc19-samsung-i-ibm-pretstavuvaat-5g-i-ai-fokusirani-mobilni-reshenija-za-ibm-cloud-za-kompanii-02.jpg

Дизајнирана со помош на IBM Cloud системите, новата платформа им овозможува на клиентите да го следат срцевиот ритам на работникот, со тоа и степенот на физичка активност за навремено да можат да утврдат дали на вработениот му е потребна помош и да реагираат со време. Така безбедносните и здравствените индикатори на вработените во итните служби, опремени со Samsung Galaxy часовници со биометриски сензори и Galaxy паметни телефони со 5G поврзаност, со помош на оваа платформа ќе бидат споделувани и следени во реално време. Промената на виталните параметри може да покаже дека корисникот е во опасност од срцев удар, исцрпеност, прегревање или дека е во некоја друга ситуација каде има потреба од брза интервенција. Платформата автоматски ќе ги испрати податоците на менаџерите за итно реагирање кои притоа, навремено, ќе реагираат и ќе пратат помош до вработениот кој е во неволја.

Преку платформата големите брзини на Samsung Galaxy уредите ќе го остварат својот полн потенцијал каде и да се, затоа што може да се персонализираат за да ги задоволат потребите на корисниците и условите во кои се соочуваат војниците на терен, вработените во електрани, спасителите или рударите во рудниците.

„IBM продолжува да создава врвни cloud системи и решенија врз основа на вештачка интелигенција, кои се од посебна вредност за корпоративните клиенти,“ изјави Martin Schroeter, висок потпретседател на глобалните пазари во компанијата IBM. „IBM и Samsung заедно ќе ја употребат моќта на IBM Cloud системите, 5G мрежата, вештачката интелигенција (AI) и врвната компјутерска технологија за да им овозможиме овие иновации да имаат уште поголем ефект во начинот на којшто луѓето работат, купуваат и го заштитуваат здравјето на своето семејство“, објаснува Schroeter.

Би можело да ве интересира:

Како онлајн предаторите можат да ги злоупотребат фотките што ги објавувате од вашите деца? „Онлајн предаторите можат да ги претворат фотографиите од децата во експлицитни ...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg