Што е каматна стапка и што тоа значи? Зошто речиси сите кредити имаат каматна стапка?

sto-e-kamatna-stapka-i-sto-toa-znaci-zosto-recisi-site-krediti-imaat-kamatna-stapka-001.jpg

Каматната стапка е стапката со која ја плаќаме цената за привременото користење на одредена сума пари на кредитодавателот, пресметана како процент од основната сума.

Висината на каматната стапка зависи првенствено од понудата и побарувачката за пари и капитал, но и од законските и другите услови.

Како функционираат каматите?

Финансиската  институција ја применува каматната стапка на вкупниот неплатен дел од состојбата на вашиот кредит. Затоа, клучно е да знаете која е вашата каматна стапка. Тоа е единствениот начин да се знае колку додава на вашиот ненаплатен долг. Каматата најчесто е месечна и истата се изразува во амортизациониот план на вашиот кредит, одвоена од износот на главницата на подигнатиот кредит.

Постојат два основни видови на каматни стапки, кои се делат на фиксни стапки или променливи стапки, а тоа зависи од типот на кредитот, неговата рочност, намена и слично. Фиксните каматни стапки остануваат исти во текот на целото времетраење на кредитот, додека променливите стапки се менуваат со основната стапка. Кога стапката се зголемува, се зголемува и исплатата на вашиот кредит. Кај овие кредити, мора да обрнете внимание на највисоката стапка, која се заснова на стапката на девизни средства. Ако направите дополнителни плаќања, тоа исто така ќе се насочи кон исплата на главницата.

За крај, рековме дека „речиси сите заеми имаат каматна стапка“. Но, не секогаш тоа е случај, бидејќи има некои ситуации кога нема каматна стапка! Каде? Во Тиго секако, бидејќи првиот заем до 20.000 денари е со каматна стапка од 0% - проверете го тоа овде

Овозможено од tigo.mk

Повеќе за Тиго>>>

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg