Што е финансиска писменост?


Што е финансиска писменост?

Финансиска писменост претставува разбирање на финансиските концепти, финансиските ризици, како и поседување на вештини, мотивација и самодоверба за примена на ова знаење во пракса. Носењето на ефективни одлуки и разбирањето на финансиските концепти се важни како за унапредувањето на финансиската благосостојба на поединците, така и за унапредување на општествено-економскиот развој.

sto-e-finansiska-pismenost-001.jpg

За таа цел, финансиската писменост ги проучува и начините на кои можете да добивате средства од една страна, но апелира и на индивидуалната свест кај поединците во ситуации кога се има потреба од пари, се бара соодветниот начин за финансирање, или се прави проценка на можноста за навремено враќање на средствата/кредитите.

Несомнено е дека парите и финансиската одржливост се важен дел од нашиот секојдневен живот, но управувањето со парите и средствата може да биде предизвик. Она што е клучно за секој поединец е да научи како мудро да управува со средствата, заради справување со различен вид на животни ситуации – како што е недостаток на средства за итни финансиски потреби.

Затоа, финансиската писменост е област која може да биде исклучително полезна за оние кои сакаат да научат како одговорно да управуваат со своите средства. Исто така, финансиската писменост им помага на луѓето да станат самостојни и да прават разлика меѓу желбите и потребите, краткорочните и долгорочните инвестиции и слично.

Тиго Фајнанс се залага за одговорно кредитирање и е член на Асоцијацијата на Финансиски Друштва на Северна Македонија.

Овозможено од tigo.mk

Повеќе за Тиго>>>

Би можело да ве интересира:

Што е финансиски систем? Финансискиот систем е збир на институции; финансиски пазари; финансиски средства...
НБФИ... што е тоа? Знаеш? За почеток, да дефинираме што всушност претставуваат финансиските институции. Ти...
Што ги разликува традиционалните финансиски институции и НБФИ? Целта на НБФИ, како еден од поголемите сектори на Fintech индустријата е да ги п...

Најчитани неделава