Квиз кој буди носталгија: 12 прашања од старите „Македонски народни приказни“ – ќе ги погодите ли?


Квиз кој буди носталгија: 12 прашања од старите „Македонски народни приказни“ – ќе ги погодите ли?

Дали се сеќавате кој беше царот во серијалот, како „се релаксираа“ мажите и каде жените ги дознаваа најновите озборувања?

kviz-dali-se-sekjavate-na-popularniot-serijal-makedonski-narodni-prikazni-01.jpg

Македонски народни приказни е популарен серијал кој е всушснот екранизација на бројните македонски народни приказни, кои биле собирани и запишувани од Марко Цепенков, Кузман Шапкарев и други собирачи на умотворби.

Покрај забавните пресврти и проблеми со коишто се соочуваат ликовите, секоја од приказните си има и важна поука, па овој серијал беше одлична разонода и за возрасните, и за децата.

Во продолжение следат 12 прашања за овој популарен серијал, а вие треба да ги одговорите точно.

12 прашања од старите „Македонски народни приказни“ – ќе ги погодите ли?
 1. 1.
  Ванчо Петрушевски
  Гоце Тодоровски
  Ѓорѓи Колозов
 2. 2.
  Лазар Бараков, Ванчо Петрушевски и Гоце Тодоровски
  Иван Каровски, Кирил Андоновски и Лазар Бараков
  Душко Костовски, Ванчо Петрушевски и Гоце Тодоровски
 3. 3.
  Клисарот
  Кадијата
  Оџата
 4. 4.
  Работат на нивите
  Перат облека
  Полнат стомни вода на чешмата среде село
 5. 5.
  Со луле во дворот
  Со ракија во меана
  Со вино кај комшијата
 6. 6.
  Ксметот
  Имањето
  Акалот
 7. 7.
  Богатство
  Злато
  Белја
 8. 8.
  Ако не врни, барем ќе капни.
  Арно јади, ама и арно работи.
  Пиј си тутун, пиј си каве. Азното само ќе ти дојде.
 9. 9.
  1984 година
  1994 година
  1980 година
 10. 10.
  Момата и дванаесетте месеци
  Лошата свекрва
  Сиромавиот селанец и богатите граѓани
 11. 11.
  Најумниот човек во селото
  Најсилниот човек во селото
  Најбогатиот човек во селото
 12. 12.
  Шенка
  Ленка
  Менка

Спирова С. | Црнобело / Фото: Фејсбук

Би можело да ве интересира:

Квиз: 10 прашања за единствените К-15 што треба да ги знаат сите Се сеќавате од кое село потекнува Цацко? Хумористично шоу К-15 ја забавува ...
Квиз за почеток на празнична сезона: Колку се сеќавате на детали од Home Alone? Зарем постои личност која не ужива во авантурите на Кевин додека е потполно сам ...
Можете ли да ги пронајдете сите 25 филмови на илустрацијата? Од почетоците на кинематографија па сè до денес се снимени стотици илјади филмов...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg