Брз тест по македонски јазик: Каде се пишуваат две „д“?

Дали добро го владеете македонскиот правопис? Знаете ли каде согласката „д“ се удвојува, а каде не? Тестирајте се низ овие осум примери...

brz-test-po-makedonski-jazik-kade-se-pishuvaat-dve-d-01.jpg

Каде се пишува удвоено „д“, а каде не? Во кои случаи удвоеното „д“ целосно го менува значењето на зборот? Дали правилно ги пишувате зборовите кај кои многу често се прават грешки?

Тестирајте се низ овие 8 примери:

1. оддамна / одамна

2. поддршка / подршка

3. оддаде/одаде

4. оделение / одделение

5. нададе/ наддаде

6. оддалечи/ одалечи

7. оддолжи/одолжи

8. оддишка/одишка

Точните одговори се на следната страница...Би можело да ве интересира:

Квиз: 10 лесни прашања што треба да ги знаете од општа култура Колку елементи има во периодниот систем? А, колкав е збирот на аглите во триагол...
Квиз: Прашања кои мора да ги знаете ако сте имале 5-ки во училиште Знаете ли што е Ел Дорадо или кои бои се наоѓаат на знамето на Италија? Знает...
Медицински квиз: Дали ги знаете основните работи? Знаете ли што е ешерихија коли или, пак, каде се наоѓа штитната жлезда? Знает...
Квиз: Дали ги знаете главните градови во Европа? Знаете ли кој е главниот град на Сан Марино? А, на Андора? Знаете ли кој е гл...
Квиз за експерти по географија: Погодете ги 10-те главни градови на државите низ светот Дали сте сигурни дека знаете кој е главен град на Германија или Тајланд? Ако сте...
Квиз: Колку знаете за 7-те светски чуда на древниот свет? Знаете ли во кој древен град во денешна Турција се наоѓал Храмот на Артемида? ...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg