Квиз: Погодете го значењето на 10 популарни латински изрази

Знаете ли што значат латинските изрази De facto и Persona non grata?

kviz-pogodete-go-znachenjeto-na-10-popularni-latinski-izrazi-01.jpg

Иако се смета за мртов јазик, и денес се користат многу латински изрази и зборови.

Овие зборови и изрази генерално доминираат во областа на медицината и правото, но сите сме слушнале голем дел од нив.

Во продолжение следуваат 10 популарни латински изрази, а вие треба да им го погодите значењето.

За да го видите точниот одговор, кликнете на секоја од сликите.

Погодете го значењето на 10 популарни латински изрази
 1. 1.
  Кликни за одговорот
 2. 2.
  Кликни за одговорот
 3. 3.
  Кликни за одговорот
 4. 4.
  Кликни за одговорот
 5. 5.
  Кликни за одговорот
 6. 6.
  Кликни за одговорот
 7. 7.
  Кликни за одговорот
 8. 8.
  Кликни за одговорот
 9. 9.
  Кликни за одговорот
 10. 10.
  Кликни за одговорот

Спирова С. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Квиз: 10 лесни прашања што треба да ги знаете од општа култура Колку елементи има во периодниот систем? А, колкав е збирот на аглите во триагол...
Квиз: Прашања кои мора да ги знаете ако сте имале 5-ки во училиште Знаете ли што е Ел Дорадо или кои бои се наоѓаат на знамето на Италија? Знает...
Медицински квиз: Дали ги знаете основните работи? Знаете ли што е ешерихија коли или, пак, каде се наоѓа штитната жлезда? Знает...
Географски квиз: Каде се наоѓаат помалку познатите европски градови? Знаете ли каде се наоѓа Порто или, пак, Лион? Колку ги знаете помалку познатите ...
Квиз: Колку знаете за 7-те светски чуда на модерниот свет? Големиот кинески ѕид, Таџ Махал, Чичен Ица – проверете колку знаете за 7-те свет...
Квиз: Колку знаете за 7-те светски чуда на древниот свет? Знаете ли во кој древен град во денешна Турција се наоѓал Храмот на Артемида? ...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg