Квиз: Можете ли да ги познаете банкнотите од државите ширум светот?

Веруваме дека можете да препознаете евра, но дали знаете (или се сеќавате) како изгледаат албанските леки или, пак, турските лири?

kviz-pogodete-od-koja-valuta-se-10-banknoti-01.jpg

Скоро секоја држава си има своја валута, а со тоа и свои уникатни банкноти.

Банкнотите неретко се украсени со важни личности, уметнички дела, градби и слични обележја на државите.

Во продолжение следат 10 банкноти од 10 држави, а вие треба да погодите за кои валути станува збор.

За да го видите точниот одговор, кликнете на секоја од сликите.

Можете ли да ги познаете банкнотите од државите ширум светот?
 1. 1. Која е оваа валута?
  Кликни за одговорот
 2. 2. Која е оваа валута?
  Кликни за одговорот
 3. 3. Која е оваа валута?
  Кликни за одговорот
 4. 4. Која е оваа валута?
  Кликни за одговорот
 5. 5. Која е оваа валута?
  Кликни за одговорот
 6. 6. Која е оваа валута?
  Кликни за одговорот
 7. 7. Која е оваа валута?
  Кликни за одговорот
 8. 8. Која е оваа валута?
  Кликни за одговорот
 9. 9. Која е оваа валута?
  Кликни за одговорот
 10. 10. Која е оваа валута?
  Кликни за одговорот

Спирова С. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Квиз: 7 прашања на кои ниту еден Македонец не смее да погреши Ако летово ја посетите плажа Сливница, во кое езеро ќе се бањате? Кој е „градот ...
Квиз: 7 општи прашања кои мора да ги знаете - на колку ќе одговорите точно? Колку од овие општи прашања, од различни објасти, можете да ги одговорите точно ...
Квиз: Математички задачи кои ќе ги решат основци – можете ли вие? Како се снаоѓате со основните математички операции, со малку покомплицирани комб...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg