Тест по македонски правопис низ 10 примери: Ги пишувате ли правилно зборовите образувани од глаголи?

Како е правилно: несакам или не сакам? Дали правилно ги пишувате глаголите и зборовите образувани од глаголи во македонскиот јазик?

test-po-makedonski-pravopis-niz-10-primeri-gi-pishuvate-li-pravilno-zborovite-obrazuvani-od-glagoli-01.jpg

Се чини дека голем број од нас имаат проблем со пишувањето на глаголите и зборовите образувани од глаголи во македонскиот јазик и тоа особено кога треба да се додаде негацијата „не“ или при формирањето на глаголските придавки и глаголските именки.

Од тие причини направивме брз тест по правопис што ќе ви помогне да се тестирате, но и да научите нешто ново.

Како се пишува правилно?

1. Не може или неможе;

2. Несакам или не сакам;

3. Не познавање или непознавање;

4. Не одење или неодење;

5. Не догледува или недогледува;

6. кажи речи или кажи-речи;

7. Незнаејќи или не знаејќи;

8. Не сакајќи или несакајќи.

9. Се само заштити или се самозаштити;

10. Се самокритикува или се само критикува;

Одговорите се на следната страница...Би можело да ве интересира:

Кулинарски правопис: Тестирајте се низ 10 примери колку добро ги познавате имињата на продуктите Дали е љутеница или лутеница, чоколатца или чоколадца? Дали правилно ги пишувате...
Квиз: Погодете ги имињата на буквите од грчката азбука Покрај алфа и бета, знаете ли како се пишуваат другите букви од грчката азбука, ...
Брз тест по македонски јазик – Каде се пишува „ј“, а каде не? Дали сметате дека одлично го познавате правописот на македонскиот јазик? Провере...
Правописен тест низ 10 примери: Каде се пишува буквата „ѕ“? Она по што македонската азбука се разликува од сите други кирилични писма е по т...
Тестирајте се низ 10 примери: Дали ја пишувате буквата „ј“ на вистинското место? Успеаја или успејаа? Залајаа или залааја? Знаете ли каде се пишува буквата „ј“? ...
Брз тест по македонски јазик: Кои зборови се пишуваат слеано, а кои разделено? Вчера вечер или вчеравечер? Како е правилно? Тестирајте се низ 10 брзи примери д...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg