Колку добро ги знаете имињата на жителите на македонските населени места?

Дали е беровчанец или беровец? Тестирајте се низ 10 примери колку добро ги знаете имињата на жителите на македонските градови и општини.

kolku-dobro-gi-znaete-iminjata-na-zhitelite-na-makedonskite-naseleni-mesta-01.jpg

Дали ги знаете точно утврдените форми на жителите на македонските општини и градови според Правописот на македонскиот јазик? Ако да, тогаш без проблем ќе го решите овој квиз.

Мора да напоменеме дека некои од имињата имаат и по две форми, а некои не.

Ако не сте биле информирани, тогаш овој квиз ќе ви помогне да научите нешто ново и, секако, важно е да запомните дека имињата на жителите на градовите и населените места се пишуваат со мала буква.

Проверете се во продолжение:

1. Богданци - богданец или богданчанец;

2. Делчево - делвечанец или делчевец;

3. Македонски брод – бродјанец или броѓанец;

4. Неготино – неготинец или неготинчанец;

5. Дојран – дојранчанец или дојранец;

6. Свети Николе – светиниколец или светиниколчанец;

7. Ресен – ресенчанец или ресанчанец;

8. Берово – беровчанец или беровец;

9. Гостивар – гостиварчанец или гостиварец;

10. Тетово – тетовец или тетовчанец.

Одговорите се на следната страница...Би можело да ве интересира:

Квиз: Прашања кои мора да ги знаете ако сте имале 5-ки во училиште Знаете ли што е Ел Дорадо или кои бои се наоѓаат на знамето на Италија? Знает...
Медицински квиз: Дали ги знаете основните работи? Знаете ли што е ешерихија коли или, пак, каде се наоѓа штитната жлезда? Знает...
Квиз: Колку знаете за 7-те светски чуда на древниот свет? Знаете ли во кој древен град во денешна Турција се наоѓал Храмот на Артемида? ...
Квиз: 10 (лесни) научни прашања што повеќето ги одговараат погрешно Знаете ли колку бои има виножитото или колку време ѝ треба на светлината да стиг...
Квиз за експерти по географија: Погодете ги 10-те главни градови на државите низ светот Дали сте сигурни дека знаете кој е главен град на Германија или Тајланд? Ако сте...
Квиз: Колку научни прашања ќе одговорите без Гугл? Знаете ли какви честички се протоните и неутроните? А, знаете ли за што била прв...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg