Квиз: Колку знаете за 7-те светски чуда на модерниот свет?

Големиот кинески ѕид, Таџ Махал, Чичен Ица – проверете колку знаете за 7-те светски чуда на модерниот свет.

kviz-kolku-znaete-za-7-te-svetski-chuda-na-moderniot-svet-01.jpg

Листата на седум светски чуда е составена од шведска фондација и ја сочинуваат градби кои се ништо помалку од чудо.

Постојат седум светски чуда на античкиот свет каде што се наоѓаат древни градби како Големата пирамида во Гиза, како и седум светски чуда на модерниот свет за градби од релативно поновата историја.

Со овој квиз, имате можност да покажете колку знаете за модерните светски чуда.

Квиз: Колку знаете за 7-те светски чуда на модерниот свет?
 1. 1.
  Околу 21.000 километри
  Околу 15.000 километри
  Околу 12.000 километри
 2. 2.
  Првиот император на Индија
  Не е познато
  Императорот Шах Џахан
 3. 3.
  Јордан
  Израел
  Сирија
 4. 4.
  52-ра година
  80-та година
  112-та година
 5. 5.
  28 метри
  29 метри
  30 метри
 6. 6.
  Храмот на Кукулкан
  Монте Албан
  Ниту една
 7. 7.
  Маите
  Инките
  Ацтеките

Спирова С. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Квиз: 10 лесни прашања што треба да ги знаете од општа култура Колку елементи има во периодниот систем? А, колкав е збирот на аглите во триагол...
Квиз: 10 општи прашања за кои не смеете да побарате помош од Гугл Во која измислена земја се случува дејствието на „Петар Пан“? Каде се наоѓаат Во...
Квиз: 7 општи прашања кои мора да ги знаете - на колку ќе одговорите точно? Колку од овие општи прашања, од различни објасти, можете да ги одговорите точно ...
Квиз: 7 прашања за сезнајковци – ќе ги одговорите ли без Гугл? Кој е автор на цртежот The Vitruvian Man (Витрувиев човек)? Која азиска држ...
Квиз: 10 општи прашања на кои не смеете да го згрешите одговорот Кој е најголемиот цицач во светот? Од колку бои е составено виножитото? На овие ...
Квиз: Прашања кои мора да ги знаете ако сте имале 5-ки во училиште Знаете ли што е Ел Дорадо или кои бои се наоѓаат на знамето на Италија? Знает...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg