Брз тест по правопис: Знаете ли каде се пишува буквата „т“, а каде „д“?

Дали е „средсело“ или „сретсело“, дали е „од таму“ или „оттаму“. Проверете и потсетете се на тоа како правилно се пишуваат зборовите.

brz-test-po-pravopis-znaete-li-kade-se-pishuva-bukvata-t-a-kade-d-01.jpg

Правила за едначење по звучност, исклучоци на правилата... Јасно е зошто многумина имаат проблеми кога треба да одлучат дали во некој збор треба да ја употребат согласката „т“ или „д“.

Низ следниве 10 примери ќе имате можност да го тестирате знаењето и да се потсетите како правилно се пишуваат зборовите.

Кликнете на секоја од фотографиите за да го проверите точниот одговор.

Знаете ли каде се пишува буквата „т“, а каде „д“?
 1. 1. Како се пишува правилно?
  Кликни за одговорот
 2. 2. Како се пишува правилно?
  Кликни за одговорот
 3. 3. Како се пишува правилно?
  Кликни за одговорот
 4. 4. Како се пишува правилно?
  Кликни за одговорот
 5. 5. Како се пишува правилно?
  Кликни за одговорот
 6. 6. Како се пишува правилно?
  Кликни за одговорот
 7. 7. Како се пишува правилно?
  Кликни за одговорот
 8. 8. Како се пишува правилно?
  Кликни за одговорот
 9. 9. Како се пишува правилно?
  Кликни за одговорот
 10. 10. Како се пишува правилно?
  Кликни за одговорот

Б. С. Б. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Кулинарски правопис: Тестирајте се низ 10 примери колку добро ги познавате имињата на продуктите Дали е љутеница или лутеница, чоколатца или чоколадца? Дали правилно ги пишувате...
Тест по македонски правопис низ 10 примери: Ги пишувате ли правилно зборовите образувани од глаголи? Како е правилно: несакам или не сакам? Дали правилно ги пишувате глаголите и збо...
Квиз: Дали ќе ги погодите сите одговори што почнуваат на буквата „Г“? Со кој филм се прослави Расел Кроу? Во која држава се наоѓа планината Олимп? Про...
Брз тест по македонски правопис: Кои зборови се пишуваат слеано, а кои разделено? Дали и вие имате проблем со слеаното или одделното пишување на зборовите? Тестир...
Правописен квиз: Кои зборови се пишуваат слеано, а кои не? Дали е „без друго“ или „бездруго“? Дали имате дилема кога треба да пишувате одре...
Квиз: Погодете ги имињата на државите со шест букви Знаете ли која е државата со најголема површина или каде се наоѓа покраината Кве...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg