Географски квиз: Погодете ги државите според нивната форма

Освен Македонија, кои европски држави можете да ги познаете само по нивната форма?

geografski-kviz-pogodete-gi-drzhavite-spored-nivnata-forma-01.jpg

Некои држави имаат специфична форма и е лесно да ги разликуваме.

Но, повеќето ни делуваат слични, па ако не ги гледаме на карта, предизвик е да погодиме за која држава станува збор.

Сепак, веруваме дека лесно ќе ги препознаете европските држави само по нивната форма.

За да го видите точниот одговор, кликнете на секоја од сликите.

Погодете ги државите според нивната форма
 1. 1. Која е оваа држава, чија форма наликува на чизма?
  Кликни за одговорот
 2. 2. Која е оваа држава?
  Кликни за одговорот
 3. 3. Која е оваа држава (која е популарна летна дестинација)?
  Кликни за одговорот
 4. 4. Која е оваа балканска држава?
  Кликни за одговорот
 5. 5. Која е оваа островска држава?
  Кликни за одговорот
 6. 6. Која е оваа држава која се наоѓа на Пиринејскиот Полуостров?
  Кликни за одговорот
 7. 7. Која е оваа држава која исто така се наоѓа на Пиринејскиот Полуостров?
  Кликни за одговорот
 8. 8. Која е оваа држава, која е воедно и наш сосед?
  Кликни за одговорот

Спирова С. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Квиз: Погодете ги главните градови на државите во САД Знаете ли кои се главните градови на Флорида и Индијана? Знаете ли кои се гла...
Квиз за експерти по географија: Погодете ги 10-те главни градови на државите низ светот Дали сте сигурни дека знаете кој е главен град на Германија или Тајланд? Ако сте...
Квиз: Погодете ги имињата на државите со шест букви Знаете ли која е државата со најголема површина или каде се наоѓа покраината Кве...
Квиз: Без помош од Гугл, на колку од овие општи прашања ќе одговорите точно? Како се вика бувот на Хари Потер? А знаете ли од колку држави се составени САД? ...
Географски квиз: Погодете ги знамињата на европските земји Сигурно знаете како изгледа знамето на Грција, Србија, па и повеќето околни земј...
Географски квиз: Каде се наоѓаат помалку познатите европски градови? Знаете ли каде се наоѓа Порто или, пак, Лион? Колку ги знаете помалку познатите ...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg