Квиз: Проверете го знаењето по природни науки – дали се сеќавате на формулите од основно и средно?


Квиз: Проверете го знаењето по природни науки – дали се сеќавате на формулите од основно и средно?

Физиката, математиката и хемијата ни беа задолжителни предмети во основно, а некои ги изучуваа и во средно. А со секој од овие предмети, учевме и многу формули.

kviz-proverete-go-znaenjeto-po-prirodni-nauki-dali-se-sekjavate-na-formulite-od-osnovno-i-sredno-01.jpg

Нормално, веројатно не ги помните сите формули што сме ги учеле, но дел од нив се повторуваа толку често, што сигурно ви останале во сеќавање. Сега имате можност да проверите колку од нив помните.

Во продолжение следат шест прашања поврзани со формулите од основно и средно, а вие треба да им го погодите точнинот одговор.

Проверете го знаењето по природни науки – дали се сеќавате на формулите од основно и средно?
 1. 1.
  Питагорова теорема
  Биномна теорема
  Синусна теорема
 2. 2.
  V = t/s
  V = s/t
  V = st
 3. 3.
  Растојание
  Маса
  Брзина на светлината
 4. 4.
  L = 2πR
  L = 2R
  L = R/2
 5. 5.
  NaOH
  NaCl
  CaO
 6. 6.
  Пирамида
  Топка
  Коцка

Спирова С. | Црнобело / Фото: depositphotos

Би можело да ве интересира:

Квиз: Дали ги знаете основните работи од областа на физиката? Дали сте експерт за физика, или не се сеќавате ни на она што го учевме во основн...
Квиз: Општи прашања од сите области – колку ќе одговорите точно? Дали ве интересираат историјата, музиката, хемијата и скоро секоја друга област?...
Квиз: Колку ги помните лектирите и книгите за обработка од основно и средно? Дали ги читавте лектирите и книгите за обработка од основно и средно? Дали воопш...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg