Квиз: Дали ги знаете основните работи од областа на физиката?


Квиз: Дали ги знаете основните работи од областа на физиката?

Дали сте експерт за физика, или не се сеќавате ни на она што го учевме во основно и средно? Сега имате можност да дознаете.

kviz-dali-gi-znaete-osnovnite-raboti-od-oblasta-na-fizikata-01.jpg

Физиката е обемна наука и ја има една од најтешките задачи – да открие како функционира светот околу нас и да ни помогне да ја разбереме самата реалност.

Иако е полна со теории, формули и пресметки од кои боли глава, оваа наука е доста интересна, но и корисна, па сите би требало да знаеме барем по нешто од најосновните работи.

8-те прашања во продолжение се од областа на физиката и генерално се фокусираат на она што сите сме го учеле во основно и средно, а вие треба да им го погодите точниот одговор.

Дали ги знаете основните работи од областа на физиката?
 1. 1.
  Воздух
  Вода
  Вакуум
 2. 2.
  300.000 метри во секунда
  300.000 километри во секунда
  300.000 метри на час
 3. 3.
  Сила
  Забрзување
  Јачина на струја
 4. 4.
  Теорија за струните
  Теорија за хаосот
  Теорија за релативноста
 5. 5.
  4 степени Целзиусови
  3 степени Целзиусови
  2 степени Целзиусови
 6. 6.
  Електрони
  Фотони
  Неутрони
 7. 7.
  Се движат хаотично
  Стојат во место
  Се доближуваат едни до други
 8. 8.
  Инерција
  Електромагнетна сила
  Гравитација

Спирова С. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Квиз: Одличните ученици не смеат да погрешат – ќе одговорите ли точно на 8 школски прашања? Дали бевте добар ученик и со внимание слушавте на часовите во основно и средно, ...
Квиз: Општи прашања од сите области – колку ќе одговорите точно? Дали ве интересираат историјата, музиката, хемијата и скоро секоја друга област?...
Квиз: Општи прашања од сите области – на колку ќе одговорите точно? Дали сакате да учите нови нешта и сметате дека знаете многу работи? Тогаш дефинт...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg