Квиз: Дали ќе одговорите точно на сите географски прашања за Европа?


Квиз: Дали ќе одговорите точно на сите географски прашања за Европа?

Сметате дека знаете многу за географијата на Европа? Тогаш решете го овој квиз и докажете го тоа.

kviz-dali-kje-odgovorite-tochno-na-site-geografski-prashanja-za-evropa-01.jpg

Географијата воопшто не е лесна наука – не секој може да ги запомни имињата на стотици градови, реки и планини. Уште потешко е да ги запомните и големините на овие градови, должините на овие реки и висините на овие планини.

Но сепак, добро би било да знаеме некои основни географски факти, особено за континентот на којшто живееме. Овој квиз го сочинуваат 10 прашања кои ќе ви помогнат да откриете дали вие знаете дел од најосновните географски факти за Европа.

Дали ќе одговорите точно на сите географски прашања за Европа?
 1. 1.
  Берлин
  Минхен
  Хамбург
 2. 2.
  Ирска
  Велика Британија
  Исланд
 3. 3.
  Финска
  Белгија
  Данска
 4. 4.
  Украина
  Белорусија
  Естонија
 5. 5.
  Полска
  Италија
  Франција
 6. 6.
  Андора
  Лихтенштајн
  Ватикан
 7. 7.
  Дунав
  Волга
  Темза
 8. 8.
  Хамбург
  Стокхолм
  Рим
 9. 9.
  Пиринеи
  Урал
  Алпи
 10. 10.
  Хелсинки
  Осло
  Стокхолм

Спирова С. | Црнобело / Фото: depositphotos

Би можело да ве интересира:

Квиз: Колку всушност знаете за технологијата што ја користите секојдневно? Денес компјутерите и смартфоните се сеприсутни – ги користиме за работа, ги кори...
Квиз: Дали логиката ви е силна страна? Колку загатки ќе успеете да погодите точно? Логиката ви е силна страна ако ниту ...
Квиз: Дали важите за човек со широки општи познавања во друштвото? Дали можете да се впуштите во разговор на разни теми кога сте во секое друштво и...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg