Квиз: Најчести правописни грешки во македонскиот јазик - ќе ги препознаете ли?!


Квиз: Најчести правописни грешки во македонскиот јазик - ќе ги препознаете ли?!

Правопис претставува систем на правила и законитости за пишување, односно пренесување на зборовите на еден јазик по писмен пат.

kviz-najchesti-pravopisni-greshki-vo-makedonskiot-jazik-kje-gi-prepoznaete-li-01.jpg

Првиот Правопис на македонскиот литературен јазик е отпечатен во 1945 година.

Поради потребата од дополнување, како и коригирање и усогласување, тој повеќепати е изменет и прошируван, а бидејќи „јазикот е жива материја“ – тој сѐ уште подлежи на промени.

Употребата на англицизми, турцизми и србизми во македонскиот јазик придонесе сѐ поголемо користење на неологизми (новосоздадени зборови) и жаргонска лексика, не само во разговорниот, туку за жал и во јазикот за официјалната, деловна употреба.

Јазикот претставува идентитет и културно обележје на еден народ и неопходно е да се негува, односно правилно да се употребува – за да може да се зачува.

Во продолжение, за вас подготвивме квиз во вид на прашања, преку кои ќе ги проверите вашите правописни и правоговорни вештини.

Најчести правописни грешки во македонскиот јазик - ќе ги препознаете ли?!
 1. 1. Кои зборови во реченицата се погрешно напишани? Како треба да биде точно напишана реченицата?
  Одговор
 2. 2. Кои зборови во реченицата се погрешно напишани? Како треба да биде точно напишана реченицата?
  Одговор
 3. 3. Кои зборови во реченицата се погрешно напишани? Како треба да биде точно напишана реченицата?
  Одговор
 4. 4. Кои зборови во реченицата се погрешно напишани? Како треба да биде точно напишана реченицата?
  Одговор
 5. 5. Кои зборови во реченицата се погрешно напишани? Како треба да биде точно напишана реченицата?
  Одговор
 6. 6. Кои зборови во реченицата се погрешно напишани? Како треба да биде точно напишана реченицата?
  Одговор
 7. 7. Кои зборови во реченицата се погрешно напишани? Како треба да биде точно напишана реченицата?
  Одговор
 8. 8. Кои зборови во реченицата се погрешно напишани? Како треба да биде точно напишана реченицата?
  Одговор
 9. 9. Кои зборови во реченицата се погрешно напишани? Како треба да биде точно напишана реченицата?
  Одговор
 10. 10. Кои зборови во реченицата се погрешно напишани? Како треба да биде точно напишана реченицата?
  Одговор

Мила М. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Квиз за оние кои знаат сè: Дали ќе одговорите точно на сите општи прашања? Ако досега квизовите на знаење не ви претставувале никаков проблем, тогаш сигурн...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg