Квиз: Колку добро ги знаете хемиските симболи на елементите од периодниот систем?


Квиз: Колку добро ги знаете хемиските симболи на елементите од периодниот систем?

Во училиште сите го учевме периодниот систем на елементи, заедно со нивните хемиски симболи, но сега малкумина можат да се пофалат дека се сеќаваат на сите.

kviz-kolku-dobro-gi-znaete-hemiskite-simboli-na-elementite-od-periodniot-sistem-01.jpg

Покрај оние кои ја изучувале хемијата на факултет, мал број од останатите луѓе знаат барем половина од елементите во периодниот систем. Сепак, некои елементи, заедно со нивните хемиски симболи, ги среќаваме скоро секојдневно, па би требало да ги знаеме од „општа култура“.

Со овој квиз можете да проверете колку вие се сеќавате на елементите од периодниот систем.

На сликите во продолжение се претставени 10 елементи со нивниот хемиски симбол и нивниот атомски број, а вие треба да погодите за кои станува збор.

Колку добро ги знаете хемиските симболи на елементите од периодниот систем?
 1. 1. Кој е овој хемиски елемент?
  Хром
  Водород
  Натриум
 2. 2. Кој е овој хемиски елемент?
  Хелиум
  Железо
  Никел
 3. 3. Кој е овој хемиски елемент?
  Јод
  Лантан
  Литиум
 4. 4. Кој е овој хемиски елемент?
  Јаглерод
  Хлор
  Кобалт
 5. 5. Кој е овој хемиски елемент?
  Фосфор
  Олово
  Азот
 6. 6. Кој е овој хемиски елемент?
  Неон
  Неодиум
  Хром
 7. 7. Кој е овој хемиски елемент?
  Ксенон
  Калциум
  Калиум
 8. 8. Кој е овој хемиски елемент?
  Бакар
  Сребро
  Цинк
 9. 9. Кој е овој хемиски елемент?
  Калај
  Берилиум
  Кислород
 10. 10. Кој е овој хемиски елемент?
  Арсен
  Алуминиум
  Астат

Спирова С. | Црнобело / Фото: depositphotos

Би можело да ве интересира:

Квиз: Прашања кои секој треба да ги одговори точно – Погодете ги главните градови на државите Дали сте експерт за географија и ги знаете главните градови на повеќето држави, ...
Квиз со 7 измешани лаги и вистини - Што е што? Колку лесно верувате во нешто што ќе слушнете или прочитате? Колку лесно веру...
Квиз за тие што мислат дека знаат сѐ: Колку прашања ќе погодите? Ако сте личност која следи сè што се случува и се интересира за скоро секоја обл...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg