Квиз: Колку знаете за вселената и нашиот универзум?


Квиз: Колку знаете за вселената и нашиот универзум?

Факт е дека знаеме малку за нашиот универзум и вселената во којашто живееме, но благодарение на многуте пресметки, теории и истражувања на научниците, сепак научивме некои работи.

kviz-kolku-znaete-za-vselenata-i-nashiot-univerzum-01.jpg

Универзумот и вселената претставуваат мистерија и за најголемите умови на сите времиња, а сигурно ќе поминат уште многу години пред да дознаеме сè.

Всушност, некои експерти се убедени дека човештвото никогаш нема да успее да ги открие сите тајни на универзмот. Уште поинтересно е што многу научници веруваат дека постојат и други универзуми, кои можеби никогаш нема да ги откриеме.

Но, како што напоменавме, бројните истражувања ни помогнаа да дознаеме барем нешто за вселената и универзумот, а дел од овие работи би требало да ни се познати на сите.

Дали сметате дека вие ги знаете најсоновните работи за вселената и универзумот? Овој квиз ќе ви помогне да откриете.

Колку знаете за вселената и нашиот универзум?
 1. 1.
  Хелиум
  Кислород
  Јаглероден диоксид
 2. 2.
  Меркур
  Земја
  Сатурн
 3. 3.
  Растојанието од Сонцето
  Големината и формата
  Составот на атмосферата
 4. 4.
  2000 година
  2006 година
  2012 година
 5. 5.
  Валентина Терешкова
  Светлана Савицкаја
  Кетрин Д. Суливан
 6. 6.
  6.000 години
  13 милијарди години
  135 милијарди години
 7. 7.
  Уран
  Венера
  Јупитер
 8. 8.
  Големата експлозија
  Раѓање
  Настанок
 9. 9.
  Галилео Галилеј
  Никола Коперник
  Исак Њутн
 10. 10.
  Нептун
  Венера
  Меркур

Спирова С. | Црнобело / Фото: depositphotos

Би можело да ве интересира:

Квиз: Колку всушност знаете за технологијата што ја користите секојдневно? Денес компјутерите и смартфоните се сеприсутни – ги користиме за работа, ги кори...
Квиз: Дали логиката ви е силна страна? Колку загатки ќе успеете да погодите точно? Логиката ви е силна страна ако ниту ...
Квиз: Колку добро ја познавате нашата татковина? Историски факти, географски поими, секојдневни, но важни работи - колку добро ја...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg