Правописен квиз: Знаете ли кога се користи голема, а кога мала буква?


Правописен квиз: Знаете ли кога се користи голема, а кога мала буква?

Правопис претставува таканаречен збир на дефинирани правила за пренесување на зборови и реченици со помош на систем од знаци.

pravopisen-kviz-upotreba-na-golema-ili-mala-bukva-01.fw.jpg

Една од најчестите правописни дилеми се јавува при употребата на голема буква, односно во кој случај и дали треба да се употреби голема или мала буква.

Општопознато е дека секоја реченица започнува со голема почетна буква, а исто така и личните имиња и презимиња, но во кои други случаи ја пишуваме истата?!

Во продолжение за вас подготвивме квиз каде ги провериме вашите знаења.

Разгледајте ги следните реченици и откријте кои зборови се точно напишани, а кои треба да се коригираат, односно да започнуваат со голема или мала буква.

Правописен квиз: Знаете ли кога се користи голема, а кога мала буква?
 1. 1. Како треба точно да биде напишана реченицата? Каде треба мала, а каде голема буква?
  Одговор
 2. 2. Како треба точно да биде напишана реченицата? Каде треба мала, а каде голема буква?
  Одговор
 3. 3. Како треба точно да биде напишана реченицата? Каде треба мала, а каде голема буква?
  Одговор
 4. 4. Како треба точно да биде напишана реченицата? Каде треба мала, а каде голема буква?
  Одговор
 5. 5. Како треба точно да биде напишана реченицата? Каде треба мала, а каде голема буква?
  Одговор
 6. 6. Како треба точно да биде напишана реченицата? Каде треба мала, а каде голема буква?
  Одговор
 7. 7. Како треба точно да биде напишана реченицата? Каде треба мала, а каде голема буква?
  Одговор
 8. 8. Како треба точно да биде напишана реченицата? Каде треба мала, а каде голема буква?
  Одговор
 9. 9. Како треба точно да биде напишана реченицата? Каде треба мала, а каде голема буква?
  Одговор
 10. 10. Како треба точно да биде напишана реченицата? Каде треба мала, а каде голема буква?
  Одговор

Мила М. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Квиз: Колку всушност знаете за технологијата што ја користите секојдневно? Денес компјутерите и смартфоните се сеприсутни – ги користиме за работа, ги кори...
Квиз: Дали логиката ви е силна страна? Колку загатки ќе успеете да погодите точно? Логиката ви е силна страна ако ниту ...
Квиз: Колку добро ја познавате нашата татковина? Историски факти, географски поими, секојдневни, но важни работи - колку добро ја...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg