Квиз: 9 општи прашања – дали е време да го повторите материјалот од основно и средно?

Дали бевте солиден ученик во основно и средно? А, дали се сеќавате барем на основните работи од предметите што ги изучувавме? Ако одговорот е „Да“, ве предизвикуваме да го решите овој квиз.

kviz-9-opshti-prashanja-dali-e-vreme-da-go-povtorite-materijalot-od-osnovno-i-sredno-01.jpg

Нормално е да подзаборавиме некои работи што сме ги учеле пред многу години, но некои нешта би требало да ни останат во сеќавање. Со овој квиз можете да откриете дали вие ги помните барем најосновните работи, или сепак е време да го повторите материјалот.

Прашањата во продолжение се од 9 разни предмети што ги изучувавме во основно и средно, а вие треба да им го погодите точниот одговор.

9 општи прашања – дали е време да го повторите материјалот од основно и средно?
 1. 1.
  Хлорофил
  Хлороформ
  Каротен
 2. 2.
  1944
  1945
  1946
 3. 3.
  Ѓорѓи Абаџиев
  Петре М. Андреевски
  Григор Прличев
 4. 4.
  Афроевроазија
  Евроазија
  Пангеја
 5. 5.
  Полнеж
  Број на електрони
  Полнеж и број на електрони
 6. 6.
  2a + 2b
  ab
  a² + b² = c²
 7. 7.
  4
  2
  ½
 8. 8.
  Портокалова
  Сина
  Виолетова
 9. 9.
  Оксидација
  Согорување
  Симбиоза

Спирова С. | Црнобело / Фото: depositphotos

Би можело да ве интересира:

Квиз: Само за експерти од сите области – дали се истакнувате со вашето знаење? Ако имате добри познавања од скоро сите области, овој квиз ќе биде прелесен за в...
Квиз: Прашања од општа култура кои добро ќе ве замислат Дали ги знаете најосновните работи од разните области како литература, географиј...
Квиз: Знаете ли кои валути се користат во државите ширум светот? Ако знаете многу за странските валути и во кои држави се користат, без проблем ќ...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg