Квиз: 12 прашања од државна матура – дали би положиле?

Државната матура се всушност тестови што ги полагаат учениците на крајот од 4-годишното средно образование. Целта на овие тестови е да се утврди знаењето на учениците од претходните четири години. А, ако треба да полагате денес, што мислите, дали би положиле?

kviz-12-prashanja-od-drzhavna-matura-dali-bi-polozhile-01.jpg

Ако и вие сте полагале матура, тогаш сигурно се сеќавате колку стресен беше периодот пред самиот испит. Покрај успехот од средно, и оценките од државната матура имаа големо влијание врз тоа дали ќе имате доволно поени за да се запишете на саканиот факултет.

Но дали се сеќавате на она што сте го полагале? Сега имате можност да се потсетите.

Ние издвоивме 12 прашања од тестовите за државна матура од претходните година-две кои вие треба да ги одговорите. Иако прашањата опфаќаат предмети кои можеби вие не сте ги полагале, се потрудивме да се фокусираме само на најопштите работи што би требало да ги знаеме сите.

12 прашања од државна матура – дали би положиле?
 1. 1.
  Балада
  Поема
  Романса
  Епска песна
 2. 2.
  Деминутиви
  Пароними
  Пејоративи
  Аугментативи
 3. 3.
  Хемофилијата
  Албинизмот
  Далтонизмот
  Бета-таласемиите
 4. 4.
  Фреквенција
  Период
  Бранова должина
  Бранов фронт
 5. 5.
  Човекот е осуден да биде слободен.
  Во светот владее престабилирана хармонија.
  Разумот е законодавец на природата.
  Обидот да се направи рај на земјата секогаш создава некој пекол.
 6. 6.
  Константин Презвитер
  Климент Охридски
  Црноризец Храбар
  Горазд и Ангелариј
 7. 7.
  Стандарден македонски јазик
  Народен мариовски говор
  Народен струшки говор
  Елементи од старословенскиот јазик
 8. 8.
  Еднаков со бројот на електрони
  Еднаков со бројот на неутрони
  Нула
  Еднаков со сите елементи
 9. 9.
  Илијада
  Одисеја
  Гарванот
  Гилгамеш
 10. 10.
  Санстефанскиот мировен договор
  Лондонскиот договор
  Берлинскиот договор
  Букурешкиот мировен договор
 11. 11.
  Дејствувам, значи постојам
  Верувам, значи постојам
  Мислам, значи постојам
  Се сомневам, значи постојам
 12. 12.
  Хипервитаминоза
  Хиповитаминоза
  Авитаминоза
  Полиавитаминоза

Спирова С. | Црнобело / Фото: depositphotos

Би можело да ве интересира:

Квиз: Прашања од општа култура - дали сте „енциклопедија во движење“? Знаете ли каде се наоѓа статуата „Малата сирена“? А, знаете ли што е Андалузија?...
Квиз: 10 прашања што мора да ги знаете ако сте учеле биологија Ако сте учеле биологија во средно, ако внимателно сте ги слушале часовите, тогаш...
Квиз: Знаете ли кои валути се користат во државите ширум светот? Ако знаете многу за странските валути и во кои држави се користат, без проблем ќ...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg