Квиз: Колку знаете за најпопуларните туристички атракции ширум светот?

Сите сакаме да го пропатуваме светот и да ги видиме барем најпопуларните туристички атракции. Но, дали воопшто знаете нешто за овие атракции?

kviz-kolku-znaete-za-najpopularnite-turistichki-atrakcii-shirum-svetot-01.jpg

Сите знаеме каде е Статуата на слободата и сите се восхитуваме на архитектурата на Саграда фамилија, но знаете ли зошто воопшто е изградена стаутата во Њујорк или кој е архитектот на познатата црква во Барселона?

10-те прашања во продолжение се во врска со некои од најпознатите туристички атракции во светот, а ако сте личност која сака да патува и да им се восхитува, тогаш без проблем ќе ги одговорите.

Колку знаете за најпопуларните туристички атракции ширум светот?
 1. 1.
  Јужна Дакота
  Вашингтон
  Монтана
 2. 2.
  Ацтеките
  Инките
  Маите
 3. 3.
  Готска
  Ренесанса
  Класична
 4. 4.
  Волгоград
  Санкт Петербург
  Москва
 5. 5.
  Заха Хадид
  Антонио Гауди
  Ренцо Пијано
 6. 6.
  Пекинг
  Шангај
  Хонгконг
 7. 7.
  Канада
  Франција
  Италија
 8. 8.
  Пред околу 5.000 години
  Пред околу 1.000 години
  Пред околу 750 години
 9. 9.
  Исламски
  Хиндуистички
  Отсекогаш бил будистички
 10. 10.
  Пантеон
  Катедрала Свети Павле
  Базилика Свети Петар

Спирова С. | Црнобело / Фото: depositphotos

Би можело да ве интересира:

Квиз: Основни правила за прва помош што се задолжителни за сите – колку од нив знаете? Дали знаете што треба да направите ако најдете личност без свест или со кој зафа...
Квиз: Само за експерти од сите области – дали се истакнувате со вашето знаење? Ако имате добри познавања од скоро сите области, овој квиз ќе биде прелесен за в...
Квиз: Проверете го знаењето по природни науки – дали ги знаете најосновните работи? Се сеќавате каков полнеж има електронот? Се сеќавате каков полнеж има електро...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg