Квиз: Општи прашања по историја кои треба да ги знаат сите

Ретко кој може да се пофали дека вистински ја познава историјата на човештвото, макар и само еден период, но некои настани и личност се толку значајни, што мораме да ги знаеме сите.

kviz-opshti-prashanja-po-istorija-koi-treba-da-gi-znaat-site-01.jpg

Со овој квиз можете да откриете дали вие знаете доволно, или сепак треба да го повторите барем она што сте го учеле во училиште.

10-те прашања во продолжение се од областа на историјата, но опфаќаат настани и личности кои сите мораме да ги знаеме. Мислете дека ќе ги одговорите точно?

Општи прашања по историја кои треба да ги знаат сите
 1. 1.
  Кристофер Колумбо
  Фернандо Магелан
  Васко де Гама
 2. 2.
  Франц Фердинанд
  Гаврило Принцип
  Вудро Вилсон
 3. 3.
  Османлиите
  Персијците
  Хуните
 4. 4.
  Древен Египет
  Древна Грција
  Древен Рим
 5. 5.
  Сипаници
  Шпански грип
  Црна чума
 6. 6.
  1990
  1991
  1992
 7. 7.
  Херодот
  Аристотел
  Платон
 8. 8.
  Нерон
  Калигула
  Понтиј Пилат
 9. 9.
  Атина
  Афродита
  Деметра
 10. 10.
  Неолит
  Палеолит
  Мезолит

Спирова С. | Црнобело / Фото: depositphotos

Би можело да ве интересира:

Квиз: Основни правила за прва помош што се задолжителни за сите – колку од нив знаете? Дали знаете што треба да направите ако најдете личност без свест или со кој зафа...
Квиз: Само за експерти од сите области – дали се истакнувате со вашето знаење? Ако имате добри познавања од скоро сите области, овој квиз ќе биде прелесен за в...
Квиз: Колку добро си ја познавате татковината – кои забавни факти за Македонија се вистина, а кои ла...  Дали таканаречените Камени кукли во село Куклица навистина се стари најмал...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg