Квиз: Колку добро се снаоѓате на карта – ќе ги погодите ли одбележаните европски држави?

Дали барем приближно ја знаете местоположбата на европските држави и мислите дека лесно би ги пронашле на карта? Сега имате можност да го проверите тоа.

kviz-kolku-dobro-se-snaogjate-na-karta-kje-gi-pogodite-li-odbelezhanite-evropski-drzhavi01.jpg

Овој квиз ќе ви помогне да откриете дали добро ја познавате географијата на Европа, или сепак треба да го обновите знаењето.

На секоја од европските карти во продолжение е одбележана по една држава, а ваша задача е да погодите за која станува збор.

Колку добро се снаоѓате на карта – ќе ги погодите ли сите обележани држави?
 1. 1. Која е оваа држава?
  Малта
  Австрија
  Лихтенштајн
 2. 2.
  Грција
  Србија
  Албанија
 3. 3.
  Естонија
  Латвија
  Литванија
 4. 4.
  Норвешка
  Шведска
  Финска
 5. 5.
  Романија
  Бугарија
  Хрватска
 6. 6.
  Холандија
  Белгија
  Данска
 7. 7.
  Ирска
  Велика Британија
  Исланд
 8. 8.
  Молдавија
  Белорусија
  Украина
 9. 9.
  Унгарија
  Словачка
  Чешка
 10. 10.
  Швајцарија
  Луксембург
  Холандија

Спирова С. | Црнобело / Фото: depositphotos

Би можело да ве интересира:

Квиз: Само за експерти од сите области – дали се истакнувате со вашето знаење? Ако имате добри познавања од скоро сите области, овој квиз ќе биде прелесен за в...
Квиз: Прашања од општа култура кои добро ќе ве замислат Дали ги знаете најосновните работи од разните области како литература, географиј...
Квиз по алгебра: Колку внимававте на часовите во средно? Дали можете да решите равенка со една непозната? А, дали ги знаете симболите за ...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg